Успешан рад у ванредној ситуацији – мит или реалност?

Razvojni Centar Za Mlade Vanredni Rad Vanredna Situacija 1

Како припремити и реализовати пројекат тематски и логистички прилагођен тренутној ситуацији у земљи и свету? Како интегрисати све промене и нове мере у активности, тако да остану актуелне и интересантне за оне којима су намењене, у потпуности пратећи тренутну реалност? Шта учинити да млади остану активни и информисани, уз све изазове које КОВИД-19 намеће омладинском активизму и мобилности? Да ли је активизам у дигиталном простору довољна замена за контакт уживо, дружење и забаву потребне младим људима?

Ова, али и низ других питања стављена су у први план тренинга „Ванредни рад у ванредној ситуацији“ током кога су 24 полазника размењивала знања и искуства о припреми и спровођењу пројеката различитих тема и формата у периоду обележеном пандемијом. Искусни омладински радници и активисти из 12 удружења и различитих делова земље дискутовали су о тешкоћама у раду услед новонастале ситуације, али и начинима како да их што лакше превазиђу и наставе комуникацију и рад са својим циљним групама.

„Младима је потребно да буду део различитих занимљивих, информативних, едукативних процеса, а на нама је да створимо услове да се исти и реализују, пратећи све здравствене и безбедносне захтеве садржане у званичним Владиним мерама. За то су нам потребни нова енергија и креативност, али и само ваше учешће на тренингу јасан је показатељ да ово питање заједнички препознајемо као важно“, истакао је Никола Соврлић, председник Развојног центра за младе, обраћајући се учесницима скупа.

Током тренинга, кроз неформалне методе рада – рад у мањим групама, анализе случаја, дискусију о примерима из живота, методологију отвореног простора, полазници су учили о могућностима за нове начине комуникације и рада са младима, али се и припремали за наредне активности на пројекту – онлајн радионице чијој ће реализацији приступити по повратку у сопствене заједнице.

Иницијални тренинг који се реализује у пријатној атмосфери на Златибору, нудећи полазницима и простор за даље умрежавање и планирање заједничких активности, део је пројекта „Ванредни рад у ванредној ситуацији“, подржаног од стране Европске омладинске фондације Савета Европе.