Тренери животних шампиона и шампионки заједно за лепшу будућност

IMG 7788
У оквиру концепта “Стварамо животне шампионе”, а у организацији партнерског удружења Уједињена друштва Балкана из Грчке, Солун је у периоду 18-21. април 2024. био град домаћин окупљања тренера млађих категорија и чланова експертске групе.
Том приликом, представници РФК Графичар, ХНК Горица, Академије Пандев Брера Струмица, ФК Анталијаспор, ФК Жељезничар, ФК Брезница, ЖФК Борец Велес, академија фудбала СУ теам дискутовали су са присутним експертима о образовном материјалу на коме се радило у претходном периоду, а све са циљем оснаживања тренера новим знањима, информацијама и конкретним алатима да делују као едукатори и педагози у свом спортском раду са децом и младима.

Присутни су имали прилику да кроз кратка уводна предавања, интерактивне и динамичне дискусије, радионице и едукативне игрице тестиране при раду у мањим групама, дају коментаре на представљен материјал из угла његове примењивости у тренажном процесу, тестирају материјал на лицу места и поделе повратне реакције, уједно јачајући социјалне, комуникационе вештине и тимски рад.
Посебан сегмент скупа представљао је одлазак на фудбалски терен, како би се сврха образовног материјала директно тестирала и на месту на коме ће фудбалски тренери касније примењивати стечена знања и вештине.
Заинтересован за концепт Животних шампиона и евентуално приступање истом, фудбалски клуб Ираклис нам је за ту прилику уступио своје терене, те је боравак у Грчкој искоришћен и за упознавање и представљање нашег концепта потенцијалном грчком партнеру, што би значило да је 11 земаља препознало значај овог едукативно-спортског концепта.
Поред радног дела, наши домаћини организовали су и различите културно-историјске туре, те упознавање са интересантним туристичким садржајима овог другог по величини грчког града. Многим тренерима ово је била прилика да по први пут посете Солун, што је дало и додатни значај целокупној посети.
На крају скупа, сви присутни тренери истакли су да је ово била изузетна прилика да се повежу, размене искуства и остваре додатну сарадњу, што ће довести и до заједничких планова и акција, како на регионалном, тако и на ширем европском нивоу.
Представник Развојног центра за младе, Вељко Аврамовић изјавио је затварајући скуп да је потребно више оваквих окупљања, због чега ћемо настојати да у наредном периоду тренерима омогућимо већи број окупљања и обука, на тај начин дајући допринос бољој будућности региона и Европе.
Скуп је реализован у оквиру концепта “Стварамо животне шампионе”, а захваљујући подршци Европске уније кроз ЕРАСМУС+ програм у области спорта и УЕФА фондације за децу.