Uspešan rad u vanrednoj situaciji – mit ili realnost?

Razvojni Centar Za Mlade Vanredni Rad Vanredna Situacija 1

Kako pripremiti i realizovati projekat tematski i logistički prilagođen trenutnoj situaciji u zemlji i svetu? Kako integrisati sve promene i nove mere u aktivnosti, tako da ostanu aktuelne i interesantne za one kojima su namenjene, u potpunosti prateći trenutnu realnost? Šta učiniti da mladi ostanu aktivni i informisani, uz sve izazove koje KOVID-19 nameće omladinskom aktivizmu i mobilnosti? Da li je aktivizam u digitalnom prostoru dovoljna zamena za kontakt uživo, druženje i zabavu potrebne mladim ljudima?

Ova, ali i niz drugih pitanja stavljena su u prvi plan treninga „Vanredni rad u vanrednoj situaciji“ tokom koga su 24 polaznika razmenjivala znanja i iskustva o pripremi i sprovođenju projekata različitih tema i formata u periodu obeleženom pandemijom. Iskusni omladinski radnici i aktivisti iz 12 udruženja i različitih delova zemlje diskutovali su o teškoćama u radu usled novonastale situacije, ali i načinima kako da ih što lakše prevaziđu i nastave komunikaciju i rad sa svojim ciljnim grupama.

„Mladima je potrebno da budu deo različitih zanimljivih, informativnih, edukativnih procesa, a na nama je da stvorimo uslove da se isti i realizuju, prateći sve zdravstvene i bezbednosne zahteve sadržane u zvaničnim Vladinim merama. Za to su nam potrebni nova energija i kreativnost, ali i samo vaše učešće na treningu jasan je pokazatelj da ovo pitanje zajednički prepoznajemo kao važno“, istakao je Nikola Sovrlić, predsednik Razvojnog centra za mlade, obraćajući se učesnicima skupa.

Tokom treninga, kroz neformalne metode rada – rad u manjim grupama, analize slučaja, diskusiju o primerima iz života, metodologiju otvorenog prostora, polaznici su učili o mogućnostima za nove načine komunikacije i rada sa mladima, ali se i pripremali za naredne aktivnosti na projektu – onlajn radionice čijoj će realizaciji pristupiti po povratku u sopstvene zajednice.

Inicijalni trening koji se realizuje u prijatnoj atmosferi na Zlatiboru, nudeći polaznicima i prostor za dalje umrežavanje i planiranje zajedničkih aktivnosti, deo je projekta „Vanredni rad u vanrednoj situaciji“, podržanog od strane Evropske omladinske fondacije Saveta Evrope.