Синдикати – заштитници и промотери права у ванредним ситуацијама

Razvojni Centar Za Mlade Sindikat Sekcije EYF 1

Партнери на пројекту „Синдикати и њихове омладинске секције – нови подстицај за партиципацију младих“ окупили су се 8-9. октобра у Сарајеву (Босна и Херцеговина) како би разменили утиске о исходима и изазовима досадашњих активности, али и размотрили потенцијалне правце даљег деловања, на пројекту и по његовом завршетку.

Овај састанак одржан је уз пуно поштовање епидемиолошких мера, након низа онлајн консултација, уз свест партнерских организација да је сада тренутак да се активности на пројекту појачају и да је размена идеја на ту тему неопходна, вођених мишљу да се улога синдиката у ванредној ситуацији у којој се цео свет нашао показала важнијом него икада, највише из угла заштите различитих људских, али пре свега радних права.

Суочени са бројним изазовима услед пандемије КОВИД-19, партнери су са задовољством констатовали да је уз повремене измене динамике и формата активности ипак реализовано све што је планирано – од иницијалног истраживања о активизму младих унутар синдиката, Синдикалне академије за младе активисте, локалних едукативних и промотивних активности у земљама које су део пројекта, до кампање „Синдикат је ИН – укључи се, активирај, утичи“.

Партнери су разменили мишљења и по питању финалне активности – завршне конференције која треба да доведе до планирања нових корака усмерених ка изградњи позитивног имиџа синдиката међу младима и указивања на значај синдиката за активизам младих. Преовладала је спремност партнера да се посвете организацији скупа уживо, уз напомену да је неопходно детаљно разрадити алтернативу – одржавање онлајн конференције у случају да се епидемиолошка ситуација погорша.

„Одустајање од планираног није била, нити је тренутно опција, будући да су у претходном периоду, из страха од неизвесности и потребе да дођу до правих информација, млади и сами прилазили синдикатима како би се консултовали и потражили правни савет или заштиту. То нам је био најбољи показатељ да смо на правом путу, те да синдикати имају потенцијал да поврате своју улогу промотера и заштитника радних права међу младима. Синдикати су структуре са великим бројем чланова и потенцијалом деловања у заједници, и верујемо да оснажени и реформисани могу да допринесу новом енергијом и идејама у деловању цивилног сектора. Посебно значајним сматрамо допринос младих и учинићемо све да младим људима приближимо могућности за деловање у синдикату и кроз синдикат“, нагласила је на састанку Александра Кнежевић, пројектна координаторка.

Пројекат „Синдикати и њихове омладинске секције – нови подстицај за партиципацију младих“ реализује Развојни центар за младе из Београда у партнерству са Синдикално едукативним центром из Бања Луке, Синдикалним центром за едукацију и тренинг из Скопља и организацијом КОСМО из Подгорице, уз укључивање младих из Словеније, Грчке и Албаније. Пројекат је подржан од стране Европске омладинске фондације Савета Европе и трајаће до краја децембра 2020.