Спортски сектор региона заједнички превазилази изазове пандемије

FARE Razvojni Centar Za Mlade 3

Бројни актери из омладинског, спортског и образовног сектора окупили су се 21. октобра на онлајн конференцији “Снаге и слабости спорта у време КОВИД-19”. Циљ је био да се отвори регионални дијалог о значају и улози спорта за васпитање и едукацију младих људи, са посебним фокусом на ситуацији у којој смо тренутно, а која је праћена низом мера и ограничења услед пандемије КОВИД-19.

Онлајн догађај, који се реализује у оквиру ФАРЕ недеља “Људи фудбала” допринео је да актери из различитих сектора још једном потврде и истакну заједнички став – да је улога спорта у промоцији позитивних друштвених вредности, те борби против дискриминације и нетолеранције, немерљива. “Управо стога важно је да сви заједно долазимо до нових креативних решења како да младе људе активирамо и укључимо у различите спортско-рекреативне активности чак и у неповољним ситуацијама попут ове изазване пандемијом. Свесни смо да су контакт уживо и разговори уз тренинг о фер-плеју и заједништву нешто што не може бити замењено онлајн активностима, и поносни смо на различите моделе рада до којих су тренери дошли како би превазишли ограничења и омогућили деци и младима даљи тренажно-едукативни процес”, изјавила је, затварајући конференцију Александра Кнежевић, програмска директорка Развојног центра за младе.

Током конференције још једном је потврђен и значај регионалног умрежавања и сарадње, јер су присутни разменили низ конструктивних идеја за даље заједничке активности. Учесници су са поносом истакли и пројекат који ће заједнички реализовати од 1. јануара 2021, окупљајући актере из Србије, Босне и Херцеговине, Северне Македоније. Хрватске, Словеније, Турске и Румуније, а који управо ставља акценат на едукативни рад са младима о томе како се понашати у ванредним ситуацијама попут КОВИД-19 из угла спортских тренера и стручњака различитих профила.

Уједињен регион спреман је да се ухвати у коштац са изазовима пандемије и искористи спорт као најбољи инструмент за повезивање деце и младих, одјекнуло је као снажна завршна порука конференције, још једном непобитно потврђујући значај концепата једнакости, толеранције и недискриминације које ФАРЕ промовише кроз своје и активности које подржава у земљама широм света.

У оквиру ФАРЕ недеља “Људи фудбала”, које се ове године реализују у периоду од 8. до 22. октобра, биће реализован велики број различитих активности у више од 60 земаља, а Србија даје свој активни допринос промовишући позитивне вредности не само кроз данашњу онлајн конференцију, већ и кроз интензивну медијску кампању и радионице са младима из различитих спортских дисциплина.