Своје знање стављамо на располагање удружењима из Рашке

Razvojni Centar Za Mlade UNDP SIDA Raska 1

Развојни центар за младе с поносом представља нови пројекта – Одржива удружења за јаку заједницу, који ће спроводити од септембра 2020. до маја 2021. године. Циљ је јачање капацитета цивилног сектора на територији општине Рашка како би се у синергијском деловању са другим актерима из заједнице, а пре свега локалном администрацијом, допринело унапређењу квалитета живота различитих категорија становништва (подизањем квалитета, обима и броја различитих услуга и активности за грађане/ке према заједнички дефинисаним општинским приоритетима).

Као организација са дугодишњим искуством на националном, регионалном, европском и међународном нивоу, Развојни центар за младе ставља капацитете на располагање колегама/иницама из Рашке са жељом да оснажи цивилни сектор на овим просторима. Током девет месеци 12 удружења и њихова 24 члана/ице прво ће проћи обуку за подизање капацитета на различитим нивоима: од дневног пословања, преко припреме пројектних идеја и управљања пројектним циклусом до ПР и стратешке комуникације. Учесници/е ће потом кроз инфо-сесије стечено знање преносити осталим члановима/ицама из организација, а свако удружење ће припремити бар по један пројектни предлог на бази наученог, уз менторску подршку експерата. Апликације ће представити на Сајму пројектних идеја током ког ће имати прилику да се повежу са потенцијалним донаторима и представницима локалне самоуправе. Такође, завршни догађај биће прилика и за укључивање осталих заинтересованих удружења са територије општине Рашка.

Развојни центар за младе пројекат реализује у партнерству са Дечјим савезом општине Рашка, а у оквиру пројекта Платформа за одговорно управљање јавним финансијама који спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији, а финансира Влада Шведске (СИДА) у сарадњи са Општином Рашка. Платформа за одговорно управљање јавним финансијама има за циљ јачање партнерства јединица локалне самоуправе (ЈЛС) и цивилног друштва кроз изградњу транспарентнијег приступа финансирању организација цивилног друштва (ОЦД) из буџета ЈЛС, а у циљу решавања проблема у заједници.