Развојни центар за младе и партнери на пројекту у загрљају Индије

Razvojni Centar Za Mlade Indija EMBRACE 1

Активности пројекта “Еколошка мобилност подизањем свести о промени наше Земље – ЗАГРЉАЈ” (Environmental Mobility By Raising Awareness on Changing our Earth – EMBRACE, прим. прев) настављене су у Индији, а Развојни центар за младе представљаo je Вељко Аврамовић. Студијска посета реализована је у периоду 24. април-2. мај, а домаћин исте био је партнер из Аурангабада, интернационална фондација ДИША.

Иако броји 1,2 милиона становника, Аурангабад је према локалним поимањима мало место у Индији и налази се у држави Махараштра чији је главни град Мумбај. Лоциран је у средњем појасу друге најмногољудније земље на свету, а путовање тамо оставља без даха чак и оне који само слушају о њему. Фокус у граду није на младима и пажњу добијају напорима посвећених појединаца, а деца која се окупљају из руралних средина умеју да искористе шансу и обично постају врхунски инжењери и запошљавају се у великим фирмама, што подразумева и одлазак из града и тражење бољег места за живот.

Стога посета гостију из Европе представља истинску размену искустава кроз обиласке различитих институција и локалитета, како би се упознали са традицијом, животом и културом места и становништа, а уједно пренели искуства и модалитете рада у земљама из којих долазе у вези са младима и екологијом. Нити једна посета није прошла без разних дарова, почевши од цветних огрлица, уз пуно поштовање традиционалних обичаја и велику захвалност домаћина због доласка гостију.

Аурангабад такође има свој МИТ, само што у овом случају акроним представља Махараштра институт технологије, а домаћин је организовао обилазак овог и осталих факултета и студентских домова у којима се окупљају млади из руралних средина којима је борба за егзистенцију једини циљ. Обиласци су подразумевали и презентацију теме и циљева пројекта, као и укључних удружења.

Током обилазака универзитета у Аурангабад округу, дискутовало се о зеленој планети, како је сачувати, како спречити глобално загревање, загађење ваздуха и емисију штетних гасова у атмосферу, о заштити воде и осталих стајаћих и нестајаћих вода. Загађење воде представља један од највећих проблема у овом граду. Осим флаширана, вода за пиће не постоји и свим снагама се боре да то промене.

“Затворите очи и замислите оно чиме желите да се бавите. Да ли видите себе како помажете себи и осталима? Одговор је потврдан. У добрим сте рукама, ДИША у сарадњи са универзитетима Аурангабада ради на томе да вам пружи едукацију и бољи живот. Пратите ту путању. Верујте у себе и немојте стајати, изборите се за то што видите када затворите очи”, поручио је домаћин окупљенима.

Наш активиста Вељко представља несвакидашњу појаву јер је светле пути и плавокос, те је у посети једном факултету од студената награђен великим аплаузом и указана му је част да у селу домаћина засади дрво живота које сада носи његово име. И остали гости из Европе су били више него добродошли, па су студенти желели по сваку цену да се сликају, додирну и загрле представнике делегације.

Студијске посете имају посебну драж јер пружају прилику да се упознате са културом различитих земаља, традицијом и начином живота, али и знаменитостима карактеристичним за подручје. Ни ова у Индији се не разликује, па су партнери на пројекту ЗАГРЉАЈ обишли Биби Ка Магбара, храм који је подигао Мугал, император древног Аурангабада, у част своје жене. Сам храм подсећа на Таџ Махал, стога је у туризму и назван „копијом“ знаменитог храма. Наш и представници осталих организација добро су се упознали и са улицама града чије су саобраћајнице крцате моторима, продавницама традиционалне индијске ношње и разним тезгама воћа и поврћа од којих највише има оних са мангом.

Пројекат који се реализује у оквиру Ерасмус+ програма Европске уније и чији је координатор удружење из Грчке Уједињена друштва Балкана, осим организација из Србије и Индије, окупља и организације из Вијетнама, Перуа, Француске и Италије. С тим у вези, наредна активност биће одржана средином јуна у Француској, а Развојни центар за младе представљаће трочлана делегација младих активиста/киња.