Razvojni centar za mlade i partneri na projektu u zagrljaju Indije

Razvojni Centar Za Mlade Indija EMBRACE 1

Aktivnosti projekta “Ekološka mobilnost podizanjem svesti o promeni naše Zemlje – ZAGRLJAJ” (Environmental Mobility By Raising Awareness on Changing our Earth – EMBRACE, prim. prev) nastavljene su u Indiji, a Razvojni centar za mlade predstavljao je Veljko Avramović. Studijska poseta realizovana je u periodu 24. april-2. maj, a domaćin iste bio je partner iz Aurangabada, internacionalna fondacija DIŠA.

Iako broji 1,2 miliona stanovnika, Aurangabad je prema lokalnim poimanjima malo mesto u Indiji i nalazi se u državi Maharaštra čiji je glavni grad Mumbaj. Lociran je u srednjem pojasu druge najmnogoljudnije zemlje na svetu, a putovanje tamo ostavlja bez daha čak i one koji samo slušaju o njemu. Fokus u gradu nije na mladima i pažnju dobijaju naporima posvećenih pojedinaca, a deca koja se okupljaju iz ruralnih sredina umeju da iskoriste šansu i obično postaju vrhunski inženjeri i zapošljavaju se u velikim firmama, što podrazumeva i odlazak iz grada i traženje boljeg mesta za život.

Stoga poseta gostiju iz Evrope predstavlja istinsku razmenu iskustava kroz obilaske različitih institucija i lokaliteta, kako bi se upoznali sa tradicijom, životom i kulturom mesta i stanovništa, a ujedno preneli iskustva i modalitete rada u zemljama iz kojih dolaze u vezi sa mladima i ekologijom. Niti jedna poseta nije prošla bez raznih darova, počevši od cvetnih ogrlica, uz puno poštovanje tradicionalnih običaja i veliku zahvalnost domaćina zbog dolaska gostiju.

Aurangabad takođe ima svoj MIT, samo što u ovom slučaju akronim predstavlja Maharaštra institut tehnologije, a domaćin je organizovao obilazak ovog i ostalih fakulteta i studentskih domova u kojima se okupljaju mladi iz ruralnih sredina kojima je borba za egzistenciju jedini cilj. Obilasci su podrazumevali i prezentaciju teme i ciljeva projekta, kao i uključnih udruženja.

Tokom obilazaka univerziteta u Aurangabad okrugu, diskutovalo se o zelenoj planeti, kako je sačuvati, kako sprečiti globalno zagrevanje, zagađenje vazduha i emisiju štetnih gasova u atmosferu, o zaštiti vode i ostalih stajaćih i nestajaćih voda. Zagađenje vode predstavlja jedan od najvećih problema u ovom gradu. Osim flaširana, voda za piće ne postoji i svim snagama se bore da to promene.

„Zatvorite oči i zamislite ono čime želite da se bavite. Da li vidite sebe kako pomažete sebi i ostalima? Odgovor je potvrdan. U dobrim ste rukama, DIŠA u saradnji sa univerzitetima Aurangabada radi na tome da vam pruži edukaciju i bolji život. Pratite tu putanju. Verujte u sebe i nemojte stajati, izborite se za to što vidite kada zatvorite oči“, poručio je domaćin okupljenima.

Naš aktivista Veljko predstavlja nesvakidašnju pojavu jer je svetle puti i plavokos, te je u poseti jednom fakultetu od studenata nagrađen velikim aplauzom i ukazana mu je čast da u selu domaćina zasadi drvo života koje sada nosi njegovo ime. I ostali gosti iz Evrope su bili više nego dobrodošli, pa su studenti želeli po svaku cenu da se slikaju, dodirnu i zagrle predstavnike delegacije.

Studijske posete imaju posebnu draž jer pružaju priliku da se upoznate sa kulturom različitih zemalja, tradicijom i načinom života, ali i znamenitostima karakterističnim za područje. Ni ova u Indiji se ne razlikuje, pa su partneri na projektu ZAGRLJAJ obišli Bibi Ka Magbara, hram koji je podigao Mugal, imperator drevnog Aurangabada, u čast svoje žene. Sam hram podseća na Tadž Mahal, stoga je u turizmu i nazvan „kopijom“ znamenitog hrama. Naš i predstavnici ostalih organizacija dobro su se upoznali i sa ulicama grada čije su saobraćajnice krcate motorima, prodavnicama tradicionalne indijske nošnje i raznim tezgama voća i povrća od kojih najviše ima onih sa mangom.

Projekat koji se realizuje u okviru Erasmus+ programa Evropske unije i čiji je koordinator udruženje iz Grčke Ujedinjena društva Balkana, osim organizacija iz Srbije i Indije, okuplja i organizacije iz Vijetnama, Perua, Francuske i Italije. S tim u vezi, naredna aktivnost biće održana sredinom juna u Francuskoj, a Razvojni centar za mlade predstavljaće tročlana delegacija mladih aktivista/kinja.