Представљамо Модул за тренере за увођење неформалног образовања у спорт

Modul Za Trenere Razvojni Centar Za Mlade Sport Ljudska Prava Obrazovanje Zivotni Sampioni 1

Док сa нестрпљењем ишчекујемо резултате позива у области спорта у оквиру Ерасмус+ програма, значајне за наставак рада на концепту „Животних шампиона“, подвлачимо црту када је у питању пројекат „Стварамо животне шампионе: заједно за здравију и сигурнију заједницу“ из 2021. године, лансирањем  приручника на тему увођења неформалног образовања у спорт, а све са циљем ревитализације педагошке и образовне улоге спортских тренера.

„Модул за тренере – како користити тренинг и стални рад за увођење тема од значаја за свакодневни живот деце и младих“ главни је резултат пројекта који је Развојни центар за младе као координатор спроводио прошле године уз финансијску подршку Ерасмус+ програма Европске уније. Пројекат је реализован у партнерству 3 сектора – спортског, образовног и омладинског, уз учешће 10 партнера из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније, Северне Македоније и Турске.

– Поносни смо на чињеницу да смо превазишли очекиване резултате пројекта, првенствено кроз организацију два образовно-спортска кампа за млађе категорије фудбалера, током којих су млади тренери тестирали модул уз надзор и менторску подршку едукативног тима, чиме је више од 400 малишана и њихових тренера добило прилику да постане део наших активности. Осим модула за увођење неформалног образовања у/кроз спорт, као главног резултата овог процеса, напомињемо да се укупан број учесника може исказати кроз 40 тренера, 1000 малишана и 5 000 000 људи који су сазнали за наше пројектне активности кроз активну промоцију у медијима и на интернету. Наш циљ је стварање животних, а не само спортских шампиона и то је оно на чему ћемо радити и у годинама пред нама, рачунајући на значајну подршку тренера, управа клубова, родитеља, медија, али и других актера од значаја. Верујемо да нам је свима интерес да се фокус са врхунских спортиста пребаци на врхунске људе ако желимо да негујемо друштво правих вредности и принципа – изјавила је програмска директорка Развојног центра за младе и координаторка пројекта Александра Кнежевић.

Подршку концепту пружиле су и многе фудбалске звезде, бивши и садашњи фудбалери и тренери, међу којима су три амбасадора пројекта, репрезентативци – Александар Митровић из Србије, амбасадор УНИЦЕФ Един Џеко из БиХ и Горан Пандев из Северне Македоније, као и 21 пријатељ пројекта, а медијску подршку пружила је ТВ Арена спорт са значајном регионалном гледаношћу.

Посебном додатном вредношћу пројекта сматрамо одржане састанке са родитељима малишана који су прошли кроз едукативне активности, а први део 2022. обележиће организација кампа за родитеље, како бисмо усагласили ставове по питању даље промоције свих оних вредности и начела за које се кроз концепт Животних шампиона залажемо.

Развојном центру за младе као координатору пројекта партнери су били ФК Графичар (Србија), ФК Слога Добој и ФК Жељезничар Сарајево (БиХ), ФК Горица (Хрватска), ФК Марибор (Словенија), ФК Пелистер, Универзитет Свети Ћирил и Методије Скопље (Северна Македонија) и МЕТУ универзитет Анкара (Турска).