Животни шампиони на „Barca Academy“

Slika3

Концепт Животних шампиона представљен је и на званичном кампу ФK Барселона Barca Academy”, који се у периоду од 27. јуна до 2. јула одржава у Ковилову. Том приликом, представници конзорцијума Животних шампиона одржали су две интерактивне радионице, за тренере и малишане на кампу, представљајући програм који у свој фокус ставља стварање животних, а тек потом спортских шампиона.

Са тренерима је било речи о значају њиховог деловања као едукатора и педагога, те коришћењу спорта за промоцију позитивних друштвених вредности међу децом и младима, како би у будућности свој спортски рад обогатили и едукативном компонентом која се односи на бројне теме од значаја за свакодневни живот деце и младих – од људских права у спорту, родне равноправности, до улоге спорта у очувању животне средине или увођењу здравих стилова живота.

С друге стране, малишани су били део интерактивне радионице учећи се кроз исту вредностима попут фер плеја, солидарности, толеранције, равноправности, а поносни смо што је преко 80 присутних девојчица и дечака показало интересовање за представљени начин “учења кроз игру”.

Званични камп ФK Барселона показао је кроз ово, али и предавања у наставку да је много више од класичне спортске приче – иако млади таленти од 6 до 16 година из целе Србије, али и других земаља, имају прилику да са тренерима из Барселоне и лиценцираним тренерима са Балкана науче фудбалску технику, организован им је и едукативни део програма, како би камп напустили са новим сазнањима, уз нове информације и стечене вештине.

“Радује нас што је званични камп ФК Барселона Barca Academy” ове године отворио своја врата за представљање Животних шампиона и истински смо задовољни повратном реакцијом, како малишана, тако и присутних тренера, због чега се надамо да је ово тек прва у низу заједничких активности када је у питању едукација деце и младих у спорту и кроз спорт”, изјавила је Александра Кнежевић, координаторка концепта Животних шампиона, која је уз чланове конзорцијума Божу Марића и Синишу Ћеркету координирала две радионице.

Идеја Животних шампиона се од 2021. године шири како на националном, тако и на регионалном нивоу, добијајући значајна појачања у ФК Лудогорец и ФК Анталијаспор од 2022. године. Конзорцијум наставља са промоцијом исте међу децом и тренерима, најпре из фудбала као најмасовније спортске дисциплине, а потом и из других спортова, сматрајући спорт значајним каналом за преношење важних друштвених порука и верујући у његову улогу у образовању нових генерација. Наредне радионице договорене су на кампу ДЕКИ5 на Златибору, а конзорцијум најављује и прикључења великих европских клубова у циљу даљег ширења идеје образовања у спорту и кроз спорт.

Ангажман и присуство експертског тима конзорцијума реализују се уз подршку АМС Осигурање а.д.о. као једног од покровитеља у развоју концепта Животних шампиона.