ПОРОДИЦА ЖИВОТНИХ ШАМПИОНА СЕ ШИРИ – НОВО ПАРТНЕРСТВО СА АКАДЕМИЈОМ ПАНДЕВ ЗА ЕДУКАЦИЈУ МЛАДИХ КРОЗ СПОРТ

Razvojni Centar Za Mlade Pandev 2

Вођени заједничком визијом спорта као значајног инструмента у васпитању и едукацији деце и младих, и свесни да синхронизованим регионалним деловањем могу бити постигнути већи и значајнији резултати, представници Развојног центра за младе из Београда, Центра за активне младе из Битоља и Академије Пандев из Струмице састали су се данас у Струмици како би разговарали о будућој сарадњи и исту формализовали потписивањем споразума о сарадњи. Том приликом концепт заједничког деловања потписима су потврдили Горан Пандев, прослављени фудбалер и представник Академије Пандев, Александра Кнежевић, програмска директорка Развојног центра за младе и координаторка пројекта “Стварамо животне шампионе” и Гордана Цветковска Бошевска, представница Центра за активне младе и координаторка пројектних активности за Северну Македонију.

Том приликом Горан Пандев истакао је да је заједнички став присутних да спорт има значајну улогу у развоју друштва и да му се мора и приступити на тај начин – као битном образовном алату, али и средству за мобилност и повезивање деце и младих, како на регионалном, тако и на ширем међународном нивоу. Посебан фокус стављен је на фудбал, имајући у виду масовност ове спортске дисциплине.

“Жеља свих актера састанка је да покажу да је време насиља и немилих сцена на спортским стадионима иза нас и да је слика коју својим деловањем желимо да вратимо на терене – слика задовољних и насмејаних малишана који израстају у истинске животне шампионе, учећи кроз спорт и о вредностима попут солидарности, толеранције и фер плеја. Зато се посебно радујемо што се данашњим састанком породица животних шампиона, чији концепт развијамо од 2018. године, проширила за нове чланове и што ћемо у наредном периоду деловати заједнички како са спортским стручњацима, тако и са младим полазницима Академије Пандев. Тиме смо још једном показали да амбасадори концепта животних шампиона, међу којима посебно место заузима Горан Пандев, нису ту само да дају декларативну подршку, већ су ту да заједнички мењамо спорт на боље, стављајући у први план едукацију у спорту и кроз спорт”, изјавила је након састанка Александра Кнежевић, програмска директорка Развојног центра за младе.

Гордана Цветковска Бошевска посебно је задовољна што су потписивање споразума и размена идеја резултирали одмах и конкретним плановима за наредни период – Академија Пандев биће један од партнера поменутим омладинским удружењима у изради и подношењу предлога пројекта на отворени конкурс УЕФА фондације за децу. Партнери су уверени да имају шта да понуде деци и младима у спорту, повезујући регион и стављајући сва своја знања и искуства на располагање, и зато се надају да ће од 2022. године концепт животних шампиона наставити да шире и уз међународну подршку, чиме би цела идеја добила додатни ветар у леђа и наставила даље да се развија на добробит целокупног спортског сектора.

Заједничко коришћење метода, приступа и знања из области образовања, омладине и спорта показало се као добитна комбинација и то је оно на чему ће партнери наставити да раде и у будућности, у наредном периоду своје даље заједничко деловање конкретизујући и израдом акционог плана за наредне три године.