Почетак самосталног деловања „Одрживих удружења за јаку заједницу“

Razvojni Centar Za Mlade Sajam Projektnih Ideja Raska (5)

„Сајам пројектних идеја“ на Градском тргу велико је финале пројекта „Одржива удружења за јаку заједницу“, али и почетак новог живота организација које су учествовале, и то не само њих, него и грађана општине Рашка.

После девет месеци обуке, инфо-сесија по принципу вршњачке едукације, менторске подршке и интензивне медијске кампање, комплетирано је 12 пројектних предлога који су представљени на манифестацији у Рашки. Окупили су се учесници/це пројекта, представници/е матичне и локалних самоуправа из оближњих градова, житељи Рашке, удружења која су учествовала у пројекту, као и представници донатора. Сви присутни желели су да чују искуства учесника/ца и пронађу идеју која их инспирише, било да учествују у истој или да је донаторски подрже.

„Процес није био лак, а додатно га је отежала ситуација са КОВИД-19 пандемијом. Међутим, упркос свим изазовима, захваљујући доброј координацији унутар тима, подршци донатора и одличној комуникацији, спремности на прилагођавање учесника/ца, верујемо да смо успели у намери да створимо одржива удружења за јаку заједницу. Сада не само да имамо 12 комплетних пројектних предлога, него смо за многе од њих већ пронашли донаторе. Притом, наша удружења знају и како правилно да воде сопствене организације, јер смо са њима несебично поделили искуство које смо ми сами стекли током дугогодишњег рада“, изјавила је програмска директорка Развојног центра за младе и пројектна координаторка Александра Кнежевић.

Током протеклих девет месеци кроз пројекат су прошла 92 директна корисника/це, од којих је 24 из 12 удружења учествовало у обуци, а потом преносило знање колегама из организација кроз 12 инфо-сесија. Уз менторску подршку, они су радили на развијању и комплетирању 12 пројектних предлога из области екологије, образовања, спорта и културе, којима ће моћи да аплицирају код различитих донатора, у складу са пољем деловања. Такође, целокупан рад и деловање представљени су широј јавности и тако је више од 100.000 људи сазнало за пројекат, његове резултате и поруке.

Пројекат „Одржива удружења за јаку заједницу“ спроводио је Развојни центар за младе у партнерству са Дечјим савезом Општине Рашка. Иницијатива је део ширег пројекта „Платформа за одговорно управљање јавним финансијама“, који спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП), а финансира Влада Шведске.