PORODICA ŽIVOTNIH ŠAMPIONA SE ŠIRI – NOVO PARTNERSTVO SA AKADEMIJOM PANDEV ZA EDUKACIJU MLADIH KROZ SPORT

Razvojni Centar Za Mlade Pandev 2

Vođeni zajedničkom vizijom sporta kao značajnog instrumenta u vaspitanju i edukaciji dece i mladih, i svesni da sinhronizovanim regionalnim delovanjem mogu biti postignuti veći i značajniji rezultati, predstavnici Razvojnog centra za mlade iz Beograda, Centra za aktivne mlade iz Bitolja i Akademije Pandev iz Strumice sastali su se danas u Strumici kako bi razgovarali o budućoj saradnji i istu formalizovali potpisivanjem sporazuma o saradnji. Tom prilikom koncept zajedničkog delovanja potpisima su potvrdili Goran Pandev, proslavljeni fudbaler i predstavnik Akademije Pandev, Aleksandra Knežević, programska direktorka Razvojnog centra za mlade i koordinatorka projekta “Stvaramo životne šampione” i Gordana Cvetkovska Boševska, predstavnica Centra za aktivne mlade i koordinatorka projektnih aktivnosti za Severnu Makedoniju.

Tom prilikom Goran Pandev istakao je da je zajednički stav prisutnih da sport ima značajnu ulogu u razvoju društva i da mu se mora i pristupiti na taj način – kao bitnom obrazovnom alatu, ali i sredstvu za mobilnost i povezivanje dece i mladih, kako na regionalnom, tako i na širem međunarodnom nivou. Poseban fokus stavljen je na fudbal, imajući u vidu masovnost ove sportske discipline.

“Želja svih aktera sastanka je da pokažu da je vreme nasilja i nemilih scena na sportskim stadionima iza nas i da je slika koju svojim delovanjem želimo da vratimo na terene – slika zadovoljnih i nasmejanih mališana koji izrastaju u istinske životne šampione, učeći kroz sport i o vrednostima poput solidarnosti, tolerancije i fer pleja. Zato se posebno radujemo što se današnjim sastankom porodica životnih šampiona, čiji koncept razvijamo od 2018. godine, proširila za nove članove i što ćemo u narednom periodu delovati zajednički kako sa sportskim stručnjacima, tako i sa mladim polaznicima Akademije Pandev. Time smo još jednom pokazali da ambasadori koncepta životnih šampiona, među kojima posebno mesto zauzima Goran Pandev, nisu tu samo da daju deklarativnu podršku, već su tu da zajednički menjamo sport na bolje, stavljajući u prvi plan edukaciju u sportu i kroz sport”, izjavila je nakon sastanka Aleksandra Knežević, programska direktorka Razvojnog centra za mlade.

Gordana Cvetkovska Boševska posebno je zadovoljna što su potpisivanje sporazuma i razmena ideja rezultirali odmah i konkretnim planovima za naredni period – Akademija Pandev biće jedan od partnera pomenutim omladinskim udruženjima u izradi i podnošenju predloga projekta na otvoreni konkurs UEFA fondacije za decu. Partneri su uvereni da imaju šta da ponude deci i mladima u sportu, povezujući region i stavljajući sva svoja znanja i iskustva na raspolaganje, i zato se nadaju da će od 2022. godine koncept životnih šampiona nastaviti da šire i uz međunarodnu podršku, čime bi cela ideja dobila dodatni vetar u leđa i nastavila dalje da se razvija na dobrobit celokupnog sportskog sektora.

Zajedničko korišćenje metoda, pristupa i znanja iz oblasti obrazovanja, omladine i sporta pokazalo se kao dobitna kombinacija i to je ono na čemu će partneri nastaviti da rade i u budućnosti, u narednom periodu svoje dalje zajedničko delovanje konkretizujući i izradom akcionog plana za naredne tri godine.