О Животним шампионима и са полазницима ГАЛЕ7 кампа

Zivostni Sampioni Becej Gale 7 Kamp 01

Тим Развојног центра за младе предвођен Александром Кнежевић посетио је данас Бечеј и разговарао са младим полазницима четвртог ГАЛЕ7 кампа, нашег прослављеног футсал репрезентативца Драгана Томића Галета.

У фокусу разговора биле су вредности и поруке Животних шампиона, а млади активисти Катарина Егер и Вељко Аврамовић причали су са младима о њиховој перцепцији спорта, позитивним и негативним појавама у спорту, механизмима реаговања и заштите од свега онога што угрожава спорт и појединца у њему, посебно акцентујући значај безбедности у спорту.

Како реаговати, коме се обратити, како разговарати и како пренети битне поруке вршњацима само су нека од питања на која је тим Развојног центра за младе покушао да да одговоре, уз анализу видео материјала о различитим изазовима са којима се дете/млада особа може срести у спорту.

Концепт Животних шампиона у први план ставља стварање врхунских људи, а тек онда врхунских спортиста и то је нешто о чему је такође разговарано и са 40 полазника ГАЛЕ7 кампа. Размењујући мишљења и ставове, те учећи о централној улози спорта у развоју младог човека, прикључили су се породици Животних шампиона, која ће од предстојећег кампа на Палићу имати и своју прву генерацију животних шампионки.

“Радује нас што се породица животних шампиона константно шири и што смо данас пожелели добродошлицу малишанима и тренерима који су део ГАЛЕ7 кампа. Радује нас да видимо да се све више спортских кампова окреће увођењу едукативне компоненте у рад и дружење са малишанима, јер је јасан показатељ да се полако, али сигурно враћамо полазној основи – да је спорт пре свега средство за дружење, повезивање и едукацију, а тек потом платформа за врхунске резултате. Поносни смо када концепт промовишу и прослављени спортисти попут Драгана Томића Галета, јер они новим генерацијама на најбољи начин могу да пренесу шта им је све тренер значио у сазревању и васпитању, и да је та улога била много више од искључиво спортске – да је била и едукативна и педагошка” изјавила је током радионице у Бечеју Александра Кнежевић, координаторка концепта.

Концепт “Стварамо животне шампионе” развија се у партнерству 18 актера из спортског, образовног и омладинског сектора из 8 укључених земаља (Србија, Босна и Херцеговина, Македонија, Хрватска, Црна Гора, Португал, Бугарска, Турска и Грчка), уз директну подршку УЕФА фондације за децу и Европске уније кроз ЕРАСМУС+ програм у области спорта.