Са Палића испраћена 3. генерација животних шампиона

Slika67

Осмеси, загрљаји и нова пријатељства за цео живот обележили су трећи едукативно-спортски камп “Стварамо животне шампионе” који је од 2. до 5. јула реализован на Палићу.

Овог пута, конзорцијум је отишао корак даље, будући да је уз трећу генерацију животних шампиона на пут ка новим информацијама, знањима и контактима крочила и прва генерација животних шампионки, што је дало додатну вредност овом јединственом скупу.

Посебним га је учинио и регионални карактер, будући да је окупио еминентне мушке и женске фудбалске тимове из Србије, Босне и Херцеговине, Македоније и Црне Горе, стављајући у други план надметање, а истичући заједничко дружење, повезивање и стицање знања. Овог пута, младе спортске узданице РФК Графичар, Академије Пандев, ФК Слога Добој, ФК Брезница и ЖФК Борец Велес нису били љути ривали на терену, већ подршка једни другима у успешној реализацији свих активности током кампа.

Концепт који инсистира на томе да не могу сви постати врхунске атлете – спортски шампиони, али да кроз спорт треба да постану врхунски људи – животни шампиони, овог пута окупио је преко 170 малишана, малишанки и њихових тренера, стављајући у фокус спорт као средство за преношење важних друштвених порука, промоцију лепих вредности и регионалну сарадњу.

Уз еминентне стручњаке из области педагогије, психологије и омладинског рада, млади полазници/це кампа, поред заједничких спортских активности, били су у прилици да уче о фер плеју и здравој комуникацији, изградњи односа у тиму и поверењу, те родној равноправности у спорту, али и да обиђу значајне културно-туристичке атракције Палића, од којих ће им у посебном сећању остати ЗОО врт, јединствен у овом делу Европе по свом изгледу и садржају.

Палић је напустило 170 задовољних осмеха, а конзорцијум наставља да ради на томе да ствара нове прилике за тренере млађих категорија и њихове младе спортисте/киње, због чега је наредна активност, планирана на јесен 2023, студијска посета у циљу даље размене педагошких знања и искустава у спорту од стране укључених тренера. Свесни смо да ће задовољни и оснажени тренери бити најбољи узор у стварању нове генерације срећних, активних и мислећих грађана.

“Ви сте слика друштва за које се заједнички боримо – друштва које се базира на принципима толеранције, узајамног поштовања и разумевања, равноправности и фер плеја. Друштва које је свесно значаја борбе против негативних појава око нас, укључујући и оне присутне у спорту. Друштва које учи децу од најмлађих ногу зашто је екологија битна или зашто треба да поштујемо и промовишемо људска права”, изјавила је затварајући скуп Александра Кнежевић, координаторка и идејна креаторка концепта.

Концепт “Стварамо животне шампионе” реализује се уз подршку Европске уније кроз ЕРАСМУС+ програм у области спорта и УЕФА фондације за децу, али конзорцијум посебну захвалност за беспрекорну организацију кампа дугује компанијама са којима је успостављена стабилна сарадња на промоцији концепта – SOCCERBETи АМС осигурање.