Тренери млађих категорија једногласни: фудбал у региону може и мора заједнички да се развија

Trening Za Trenere Zrenjanin N 01

Фудбалски тренери млађих категорија сматрају се битном кариком у васпитању и образовању деце и младих, а не само особама које се баве њиховим физичким перформансама и усмеравају их ка врхунским резултатима, један је од централних закључака до кога се, након интензивних дискусија и динамичних радионица, дошло на регионалном умрежавању у склопу пројекта “Стварамо животне шампионе”.

Представници РФК Графичар из Београда, ХНК Горица из Велике Горице, ФК Жељезничар из Сарајева, ФК Слога из Добоја, Академије Пандев из Струмице, ЖФК Борец из Велеса и ДЕКИ5 кампа из Београда били су у прилици да размене знања, искуства, али и примере добре праксе у раду са децом и младима, пре свега стављајући фокус на едукативну и педагошку улогу спорта у стварању врхунских људи, па тек онда врхунских спортиста.

Окупљеним тренерима премијерно су приказани и налази истраживања о улози и положају тренера данас, које је у претходном периоду реализовао истраживачки тим Института за филозофију и друштвену теорију Универзитета у Београду, а у наставку су дискутовали и о различитим елементима модула за интензивније увођење неформалног образовања у редовне спортске активности.

Током окупљања, присутни су добили и низ корисних информација о томе како друштвено одговорно деловање фудбалских клубова учинити интересантнијим за медије, али и који су регионални и међународни донаторски фондови расположени да подрже евентуалне нове идеје и иницијативе актера из области спорта.

“Наша је обавеза, посебно због специфичног тренутка у коме се друштво налази, да се још јаче боримо за све оно што смо од самог почетка рада стављали у фокус – солидарност, толеранцију, разумевање, фер плеј, позитивне вредности, регионалну сарадњу и повезивање. Свесни смо да су, поред родитеља и школе, спортских тренери такође битна карика у одгоју детета, јер му представљају узор. Наша је парола – у школу деца иду зато што морају, а на спорт јер желе и то само по себи говори о ауторитету који спортски тренер има, и снази позитивног утицаја који може да изврши. Стога је цео концепт Животних шампиона и фокусиран на тренера као педагога, на едукатора који се у мисији стварања изванредних људи, животних шампиона, а не на тренеру као актеру који је усмерен на резултат и стварање спортских шампиона”, изјавила је током састанка Александра Кнежевић, координаторка концепта.

Регионални консултативни састанак и умрежавање тренера у склопу пројекта “Стварамо животне шампионе” реализује се уз подршку УЕФА фондације за децу, а додатни допринос квалитету реализације дала је и компанија АМС Осигурање, иначе дугогодишњи партнер и покровитељ различитих активности у склопу концепта Животних шампиона.