O Životnim šampionima i sa polaznicima GALE7 kampa

Zivostni Sampioni Becej Gale 7 Kamp 01

Tim Razvojnog centra za mlade predvođen Aleksandrom Knežević posetio je danas Bečej i razgovarao sa mladim polaznicima četvrtog GALE7 kampa, našeg proslavljenog futsal reprezentativca Dragana Tomića Galeta.

U fokusu razgovora bile su vrednosti i poruke Životnih šampiona, a mladi aktivisti Katarina Eger i Veljko Avramović pričali su sa mladima o njihovoj percepciji sporta, pozitivnim i negativnim pojavama u sportu, mehanizmima reagovanja i zaštite od svega onoga što ugrožava sport i pojedinca u njemu, posebno akcentujući značaj bezbednosti u sportu.

Kako reagovati, kome se obratiti, kako razgovarati i kako preneti bitne poruke vršnjacima samo su neka od pitanja na koja je tim Razvojnog centra za mlade pokušao da da odgovore, uz analizu video materijala o različitim izazovima sa kojima se dete/mlada osoba može sresti u sportu.

Koncept Životnih šampiona u prvi plan stavlja stvaranje vrhunskih ljudi, a tek onda vrhunskih sportista i to je nešto o čemu je takođe razgovarano i sa 40 polaznika GALE7 kampa. Razmenjujući mišljenja i stavove, te učeći o centralnoj ulozi sporta u razvoju mladog čoveka, priključili su se porodici Životnih šampiona, koja će od predstojećeg kampa na Paliću imati i svoju prvu generaciju životnih šampionki.

“Raduje nas što se porodica životnih šampiona konstantno širi i što smo danas poželeli dobrodošlicu mališanima i trenerima koji su deo GALE7 kampa. Raduje nas da vidimo da se sve više sportskih kampova okreće uvođenju edukativne komponente u rad i druženje sa mališanima, jer je jasan pokazatelj da se polako, ali sigurno vraćamo polaznoj osnovi – da je sport pre svega sredstvo za druženje, povezivanje i edukaciju, a tek potom platforma za vrhunske rezultate. Ponosni smo kada koncept promovišu i proslavljeni sportisti poput Dragana Tomića Galeta, jer oni novim generacijama na najbolji način mogu da prenesu šta im je sve trener značio u sazrevanju i vaspitanju, i da je ta uloga bila mnogo više od isključivo sportske – da je bila i edukativna i pedagoška” izjavila je tokom radionice u Bečeju Aleksandra Knežević, koordinatorka koncepta.

Koncept “Stvaramo životne šampione” razvija se u partnerstvu 18 aktera iz sportskog, obrazovnog i omladinskog sektora iz 8 uključenih zemalja (Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Hrvatska, Crna Gora, Portugal, Bugarska, Turska i Grčka), uz direktnu podršku UEFA fondacije za decu i Evropske unije kroz ERASMUS+ program u oblasti sporta.