Александра Кнежевић: “Буди промена коју желиш да видиш у свету”

Aleksandra Knezevic Razvojni Centar Za Mlade Intervju 1

Програмска директорка Развојног центра за младе Александра Кнежевић је у разговору за портал prave.info поручила младима да “буду промена коју желе да виде у свету”. Интервју преносимо у целости.

Александра Кнежевић: “Буди промена коју желиш да видиш у свету”

Развојни центар за младе је удружење за младе основано почетком 2014. године. Делује у областима омладинске политике, изградње грађанског друштва и друштвеног активизма.

Већина активности Развојног центра за младе заснована је на методама неформалног образовања, углавном на развоју и јачању мреже вршњачких едукатора и њиховом даљем деловању у локалним заједницама из којих долазе (кроз радионице, локалне акције, истраживања, акције јавног заговарања, итд.).

У периоду од 2014. до 2020. године, Развојни центар за младе иницирао је и успешно реализовао више од 20 различитих пројеката, уз подршку домаћих и међународних донатора из различитих сектора, попут Европске комисије кроз програм ЕРАСМУС+, Европске омладинске фондације Савета Европе, Министарства рада, запошљавања, борачких и социјалних питања, Министарства спољних послова, ЕРСТЕ банке, општина Рашка, Бечеј и Велико Градиште, и многих других.

Александра Кнежевић, једна од оснивача Министарства омладине и спорта, за prave.info о младима и свом дугогодишњем раду.

На који начин помоћи младима?

Упркос супротним веровањима, многе прилике за младе заправо постоје – од локалног до међународног нивоа. Ту мислим на стипендије, прилике да уче и усавршавају се, путују и повезују се са вршњацима, дођу до средстава за своје иницијативе, утичу на живот локалне заједнице. Оно што младима пре свега недостаје су – прецизне, јасне, конкретне, разумљиве информације како да до доступних прилика дођу, како да уопште сазнају шта им је све на располагању. То можемо видети на једном баналном примеру – мали је проценат младих, посебно у мањим локалним заједницама, који је спознао чари ЕРАСМУС+ програма, а кроз исти су милиони младих широм света успели да промене средину, школују се на жељеном факултету или учествују у омладинској размени. Сваки млад човек који буде читао овај текст већ сутрадан би могао да пронађе толико тога што му се нуди, али је на нама да младе усмеримо, информишемо, охрабримо да информације до којих дођу заиста и користе, и својим искуством помогнемо да њихове иницијативе угледају светлост дана.

Имају ли млади дугорочну перспективу?

Млади су ти на којима је да креирају своју перспективу. И тако ће и бити када коначно сви ми који радимо са младима – родитељи, учитељи, спортски тренери, активисти, администрација, успемо у довољној мери да их охрабримо да почну да верују да од њих и њиховог залагања све зависи.

Као особа која је цео живот добијала подстицаје да се развија и истражује, да учи и напредује, најпре из породице, а потом и током школовања, морам да констатујем приметну разлику у односу на време у којем сам ја расла – услед неповољне економске ситуације, породични фокус стављен је сада на преживљавање и материјалну компоненту, а већина родитеља и наставника демотивисана је да у деци и младима континуирано распирује пламен жеље за знањем и развојем. И то је оно што представља један од отежавајућих фактора у грађењу те перспективе за младог човека.

Проблема има свуда, битно је видети шта је оно што може да буде наш допринос да исти постану мањи и прихватљиви за нормалан живот. А то је управо та перспектива о којој причамо. Млади су мотор, енергија која покреће, снага која мења и само то је потребно пробудити у њима да бисмо се заједно окренули стварању „дугорочне перспективе“.

Колико су млади заступљени у вашој организацији?

Наша организација формирана је због младих, како би радила са младима и за младе. Дакле, целокупан рад ставили смо у службу рада на темама које су млади препознали као своје приоритете, или оним које смо ми сами дефинисали као значајне како би се положај младих у заједници унапредио.

Иза нас је више од 20 реализованих пројеката и сви они настали су као предлог младих чланова, кроз директне консултације са њима. Млади су укључени и као организатори и као учесници, и посебно смо поносни на мрежу од преко 100 младих и активних волонтера из различитих делова Србије, коју смо успели да формирамо од полазника наших активности.

Колика је ваша улога у покретању младих?

Раду са младима лично сам посвећена последњих 20 година, при чему 5 година кроз програме и активности Развојног центра за младе. Кроз бројеве, то би се могло мерити стотинама креираних и реализованих активности и десетинама хиљада младих који су учествовали или били информисани о истима. Неки од тих младих људи данас су носиоци процеса одлучивања како у Србији, тако и у земљама региона; неки су формирали своје организације и предано се посветили борби за напредак друштва; неки су успешни предузетници који редовно истичу улогу неформалног образовања и вештина које су овим путем стекли; неки чувају дивне успомене на динамичну и активну младост, која им је обогатила како ум, тако и биографију. Радујем се сусрету са сваким од њих јер је потврда да то што радимо вреди и да је оставило трага у њиховом одрастању, развоју и одлукама које се тичу будућности.

Сваки пут када станем пред групу поновим исту реченицу – нека једна особа оде из ове просторије истински мотивисана, са новим знањима, идејама и енергијом, и ја сам свој циљ остварила. Управо то је начин на који се трудимо да покрећемо младе свакодневно. Својим примером, својим непресушним ентузијазмом и својом енергијом. Вером да оно што радимо доноси промену. Чињеницом да живимо реченицу – буди промена коју желиш да видиш у свету. Оно што добијамо од младих као повратну реакцију показује да смо на добром путу.

Да ли млади имају равноправну шансу да се усавршавају?

Није узалуд Јова Јовановић Змај давних дана говорио „знање је снага, знање је моћ, учите децо дан и ноћ“. Данас се пред младим човеком налази низ препрека које му се каткад могу учинити и несавладивим. Када живите у малој средини са неких 500 становника, тешко да вам је баш прва мисао на памети да можете бити најуспешнији пијаниста на свету. Када треба да размишљате о сопственој безбедности или финансијским могућностима да нешто остварите, очекивано је да ће ваша вера бити пољуљана и да ћете се питати да ли је то што желите реално оствариво. Управо ту се враћамо на знање – сваки рад на себи вишеструко ће вам се исплатити. Донети вам стипендију. Могућност да се развијате у некој од престижних образовних институција. Менторство неког од признатих стручњака. Финансијску подршку неке компаније која у вама препознаје своју будућу младу наду. Мислите о томе сваки пут кад се суочите са неком препреком. И водите се оним да ако и оманете кренувши једним путем, увек постоји низ алтернативних стаза, само треба да будете довољно креативни и храбри, и пре свега – да верујете у себе.

Дакле, кратак одговор на тему могућности за усавршавање гласио би – да ли су равноправне, питање је, али свакако постоје. На младима је да се за њих изборе.

Шта би била ваша порука младима на КиМ-у?

Многи психолози, између осталих и Карл Густав Јунг, верују да се чуда догађају само у животима оних који су за њих успели да припреме плодно тло. Својим знањем, јасно постављеним циљевима и вером да се до истих може доћи, уз разрађену идеју како.

Колико год да вам је тешко, колики год изазови пред вама били, будите они који ће наставити да се труде, залажу и верују јер – само ко у чуда верује, тај чуда и ствара.