Aleksandra Knežević: “Budi promena koju želiš da vidiš u svetu”

Aleksandra Knezevic Razvojni Centar Za Mlade Intervju 1

Programska direktorka Razvojnog centra za mlade Aleksandra Knežević je u razgovoru za portal prave.info poručila mladima da “budu promena koju žele da vide u svetu”. Intervju prenosimo u celosti.

Aleksandra Knežević: “Budi promena koju želiš da vidiš u svetu”

Razvojni centar za mlade je udruženje za mlade osnovano početkom 2014. godine. Deluje u oblastima omladinske politike, izgradnje građanskog društva i društvenog aktivizma.

Većina aktivnosti Razvojnog centra za mlade zasnovana je na metodama neformalnog obrazovanja, uglavnom na razvoju i jačanju mreže vršnjačkih edukatora i njihovom daljem delovanju u lokalnim zajednicama iz kojih dolaze (kroz radionice, lokalne akcije, istraživanja, akcije javnog zagovaranja, itd.).

U periodu od 2014. do 2020. godine, Razvojni centar za mlade inicirao je i uspešno realizovao više od 20 različitih projekata, uz podršku domaćih i međunarodnih donatora iz različitih sektora, poput Evropske komisije kroz program ERASMUS+, Evropske omladinske fondacije Saveta Evrope, Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, Ministarstva spoljnih poslova, ERSTE banke, opština Raška, Bečej i Veliko Gradište, i mnogih drugih.

Aleksandra Knežević, jedna od osnivača Ministarstva omladine i sporta, za prave.info o mladima i svom dugogodišnjem radu.

Na koji način pomoći mladima?

Uprkos suprotnim verovanjima, mnoge prilike za mlade zapravo postoje – od lokalnog do međunarodnog nivoa. Tu mislim na stipendije, prilike da uče i usavršavaju se, putuju i povezuju se sa vršnjacima, dođu do sredstava za svoje inicijative, utiču na život lokalne zajednice. Ono što mladima pre svega nedostaje su – precizne, jasne, konkretne, razumljive informacije kako da do dostupnih prilika dođu, kako da uopšte saznaju šta im je sve na raspolaganju. To možemo videti na jednom banalnom primeru – mali je procenat mladih, posebno u manjim lokalnim zajednicama, koji je spoznao čari ERASMUS+ programa, a kroz isti su milioni mladih širom sveta uspeli da promene sredinu, školuju se na željenom fakultetu ili učestvuju u omladinskoj razmeni. Svaki mlad čovek koji bude čitao ovaj tekst već sutradan bi mogao da pronađe toliko toga što mu se nudi, ali je na nama da mlade usmerimo, informišemo, ohrabrimo da informacije do kojih dođu zaista i koriste, i svojim iskustvom pomognemo da njihove inicijative ugledaju svetlost dana.

Imaju li mladi dugoročnu perspektivu?

Mladi su ti na kojima je da kreiraju svoju perspektivu. I tako će i biti kada konačno svi mi koji radimo sa mladima – roditelji, učitelji, sportski treneri, aktivisti, administracija, uspemo u dovoljnoj meri da ih ohrabrimo da počnu da veruju da od njih i njihovog zalaganja sve zavisi.

Kao osoba koja je ceo život dobijala podsticaje da se razvija i istražuje, da uči i napreduje, najpre iz porodice, a potom i tokom školovanja, moram da konstatujem primetnu razliku u odnosu na vreme u kojem sam ja rasla – usled nepovoljne ekonomske situacije, porodični fokus stavljen je sada na preživljavanje i materijalnu komponentu, a većina roditelja i nastavnika demotivisana je da u deci i mladima kontinuirano raspiruje plamen želje za znanjem i razvojem. I to je ono što predstavlja jedan od otežavajućih faktora u građenju te perspektive za mladog čoveka.

Problema ima svuda, bitno je videti šta je ono što može da bude naš doprinos da isti postanu manji i prihvatljivi za normalan život. A to je upravo ta perspektiva o kojoj pričamo. Mladi su motor, energija koja pokreće, snaga koja menja i samo to je potrebno probuditi u njima da bismo se zajedno okrenuli stvaranju „dugoročne perspektive“.

Koliko su mladi zastupljeni u vašoj organizaciji?

Naša organizacija formirana je zbog mladih, kako bi radila sa mladima i za mlade. Dakle, celokupan rad stavili smo u službu rada na temama koje su mladi prepoznali kao svoje prioritete, ili onim koje smo mi sami definisali kao značajne kako bi se položaj mladih u zajednici unapredio.

Iza nas je više od 20 realizovanih projekata i svi oni nastali su kao predlog mladih članova, kroz direktne konsultacije sa njima. Mladi su uključeni i kao organizatori i kao učesnici, i posebno smo ponosni na mrežu od preko 100 mladih i aktivnih volontera iz različitih delova Srbije, koju smo uspeli da formiramo od polaznika naših aktivnosti.

Kolika je vaša uloga u pokretanju mladih?

Radu sa mladima lično sam posvećena poslednjih 20 godina, pri čemu 5 godina kroz programe i aktivnosti Razvojnog centra za mlade. Kroz brojeve, to bi se moglo meriti stotinama kreiranih i realizovanih aktivnosti i desetinama hiljada mladih koji su učestvovali ili bili informisani o istima. Neki od tih mladih ljudi danas su nosioci procesa odlučivanja kako u Srbiji, tako i u zemljama regiona; neki su formirali svoje organizacije i predano se posvetili borbi za napredak društva; neki su uspešni preduzetnici koji redovno ističu ulogu neformalnog obrazovanja i veština koje su ovim putem stekli; neki čuvaju divne uspomene na dinamičnu i aktivnu mladost, koja im je obogatila kako um, tako i biografiju. Radujem se susretu sa svakim od njih jer je potvrda da to što radimo vredi i da je ostavilo traga u njihovom odrastanju, razvoju i odlukama koje se tiču budućnosti.

Svaki put kada stanem pred grupu ponovim istu rečenicu – neka jedna osoba ode iz ove prostorije istinski motivisana, sa novim znanjima, idejama i energijom, i ja sam svoj cilj ostvarila. Upravo to je način na koji se trudimo da pokrećemo mlade svakodnevno. Svojim primerom, svojim nepresušnim entuzijazmom i svojom energijom. Verom da ono što radimo donosi promenu. Činjenicom da živimo rečenicu – budi promena koju želiš da vidiš u svetu. Ono što dobijamo od mladih kao povratnu reakciju pokazuje da smo na dobrom putu.

Da li mladi imaju ravnopravnu šansu da se usavršavaju?

Nije uzalud Jova Jovanović Zmaj davnih dana govorio „znanje je snaga, znanje je moć, učite deco dan i noć“. Danas se pred mladim čovekom nalazi niz prepreka koje mu se katkad mogu učiniti i nesavladivim. Kada živite u maloj sredini sa nekih 500 stanovnika, teško da vam je baš prva misao na pameti da možete biti najuspešniji pijanista na svetu. Kada treba da razmišljate o sopstvenoj bezbednosti ili finansijskim mogućnostima da nešto ostvarite, očekivano je da će vaša vera biti poljuljana i da ćete se pitati da li je to što želite realno ostvarivo. Upravo tu se vraćamo na znanje – svaki rad na sebi višestruko će vam se isplatiti. Doneti vam stipendiju. Mogućnost da se razvijate u nekoj od prestižnih obrazovnih institucija. Mentorstvo nekog od priznatih stručnjaka. Finansijsku podršku neke kompanije koja u vama prepoznaje svoju buduću mladu nadu. Mislite o tome svaki put kad se suočite sa nekom preprekom. I vodite se onim da ako i omanete krenuvši jednim putem, uvek postoji niz alternativnih staza, samo treba da budete dovoljno kreativni i hrabri, i pre svega – da verujete u sebe.

Dakle, kratak odgovor na temu mogućnosti za usavršavanje glasio bi – da li su ravnopravne, pitanje je, ali svakako postoje. Na mladima je da se za njih izbore.

Šta bi bila vaša poruka mladima na KiM-u?

Mnogi psiholozi, između ostalih i Karl Gustav Jung, veruju da se čuda događaju samo u životima onih koji su za njih uspeli da pripreme plodno tlo. Svojim znanjem, jasno postavljenim ciljevima i verom da se do istih može doći, uz razrađenu ideju kako.

Koliko god da vam je teško, koliki god izazovi pred vama bili, budite oni koji će nastaviti da se trude, zalažu i veruju jer – samo ko u čuda veruje, taj čuda i stvara.