Животни шампиони сумирају утиске пред 2024.

IMG 6576(1)

Након представљања концепта животних шампиона на камповима на Палићу, Дивчибарама и Златибору, партнери Развојни центар за младе и ДЕКИ5 камп организовали су и финално годишње окупљање на пројекту “Стварамо животне шампионе”.

Поред представника омладинског сектораи академске заједнице, своје представнике на скупу у Кући фудбала, Стара Пазова имали су представници фудбалских клубова из региона – РФК Графичар и ДЕКИ5 камп из Србије, ФК Жељезничар, ФК Слога Добој и ФК Лакташи из Босне и Херцеговине, Академија Пандев Брера Струмица и ЖФК Борец Велес из Северне Македоније, ФК Брезница из Црне Горе и ФК Лудогорец из Бугарске. Њима су се прикључили еминентни стручњаци из области спортске психологије, права, педагогије, те представници различитих институција заинтересовани за концепт животних шампиона.

Ипак, посебну пажњу и интересовање присутних изазвало је предавање проф.др Ранка Рајовића, светски признатог експерта за дечији развој и образовање.

“Коцепт животних шампиона у први план ставља тренере као едукаторе и педагоге чија је улога да допринесу правилном и свеобухватном развоју деце и младих спортиста. Фокус је на стварању животних, а не спортских шампиона, јер је спорт, осим комерцијалне улоге која се константно потенцира, идеално средство за учење, повезивање, сарадњу, развој толеранције и разумевања. Имајући у виду да је професор Рајовић један од највећих светских стручњака за рани развој деце и посебно за учење кроз игру, сматрали смо га најбољим могућим предавачем за присутне, а посебно фудбалске тренере. Одушевљење корисношћу и свеобухватношћу предавања најбољи је показатељ да делимо визију дечијег развоја са професором и надамо се стога да ће ово предавање бити само први корак у интензивирању стручне сарадње”, изјавила је координаторка пројекта Александра Кнежевић осврћући се на овај сегмент скупа.

У наставку, истакнуто је и шта су највећа постигнућа током 2023. године – спроведено истраживање у 7 земаља о педагошкој и образовној улози тренера и како је оснажити у наредном периоду, прво тог типа у Европи; инициран експертски рад на израду практичне брошуре за тренере која треба да понуди конкретна знања, информације и алате о поступању тренера мимо спортске компоненте тренинга, а имајући у виду да су они деци један од централних узора у одрастању; реализовано 6 инфо дана у земљама учесницима, током којих се са управама клубова, децом, тренерима и родитељима разговарало о суштини идеје животних шампиона; одржан први мешовити камп за животне шампионе и животне шампионке који је био бесплатан за све његове полазнике/це. Подвлачећи црту, координаторка пројекта са поносом је истакла да је преко 1,000 деце и одраслих узело директно учешће у активностима, а да је преко милион људи информисано о истим, пре свега захваљујући медијској подршци ТВ Арена спорт, али и других заинтересованих медијских кућа.

Након сета конструктивних дискусија, заједнички је закључено да у 2024. пуну пажњу треба посветити већем учешћу девојчица и јачању концепта животних шампионки, али и изналажењу нових модалитета сарадње са родитељима, који су неизоставна карика у троуглу дете-тренер-родитељ. На крају, циљ свих је исти – срећно и испуњено дете које се радосно враћа спортским активностима.

Пројекат “Стварамо животне шампионе” реализује се уз подршку УЕФА фондације за децу и ЕРАСМУС+ програма у области спорта.