Животни шампиони 2.0 у Црној Гори

DSC 4789 Min

У четвртак, 14. марта у Медија центру Градског стадиона у Пљевљама одржан је други по реду инфо дан у склопу регионалне туре и пројекта „Животни шампиони 2.0 – сви смо ми шампиони“. Организатор скупа био је фудбалски клуб Брезница на челу са председником Зораном Вуковићем, а све у циљу представљања идеја, планова концепта животних шампиона, као и календара активности за 2024. годину у којој ће главни фокус бити на девојчицама и женским секцијама укључених клубова.

Медија центар Градског стадиона био је испуњен тренерима, родитељима, али и малишанима и малишанкама. Путем пројекције видео материјала с претходних активности, присутни су могли сазнати више о самом концепту спортско-едукативних активности које се реализују, као и о важном податку да су исте потпуно бесплатне за све полазнике. Овај скуп је пружио прилику за дубље разумевање како се спорт и едукација могу сјединити у корист деце, нудећи им целоживотно искуство и развој без финансијских препрека, подржавајући тиме концепт спорта за све. Најављено је и да ће наредни камп бити одржан у Србији почетком октобра, те да ће учешће на истом узети и екипа ФК Брезница.

Присутни су такође упознати с активностима усмереним ка тренерској едукацији. Наглашено је да се континуирано ради на унапређењу знања и вештина тренера како би се осигурало најбоље могуће вођење спортских активности за децу и младе. Овај нагласак на обуци тренера истиче посвећеност развоју спортског сектора на локалном нивоу и наглашава важност стручног и оснаженог приступа у спортској педагогији. Најављен је и тренерски скуп у Солуну од 18. до 21. априла, који ће бројати 40 тренера и представника експертске групе која је активно радила на изради едукативног материјала за неформално образовање у спорту и кроз спорт, чија ће се примена видети већ на наредним активностима.

Концепт “Животних шампиона 2.0 – сви смо ми шампиони” који се развија од 2021. године, ове године посебан фокус ставља на укључивање девојчице, интеграцију теме родне равноправности у едукативни део програма летњих кампова, те промоцију женског спорта и унапређење положаја и видљивости девојчица/девојака у спорту уопште. Тренутно се развија уз подршку Европске комисије и УЕФА фондације за децу, а део партнерства су актери из спортског, образовног и омладинског сектора из 9 земаља.