Љубљана угостила младе синдикалне активисте/киње

IMG 6362.heif

Активности пројекта “Синдикати су ИН – укључи се, утичи, делуј” настављене су тродневном студијском посети Словенији. У периоду од 10. до 12. марта, Љубљана је угостила скоро 40 младих синдикалних активиста/киња из Северне Македоније, Србије, Турске и Грчке, као званичних партнера на пројекту, те Босне и Херцеговине и Црне Горе – неформалних партнера, а у улози домаћина скупа нашао се синдикат “Млади Плус” који представља позитиван пример синдикалног деловања у пољима од значаја за младе.

У просторијама организације домаћини су срдачно дочекали све учеснике, да би у наставку кроз презентације и примере добре праксе представили свој рад и деловање. Одржани су и састанци са релевантим партнерима синдиката са циљем приказа различитих модела сарадње. У наставку радног дела, учесници су имали прилику да кроз додатно представљање својих земаља, а након иницијалних контаката током Синдикалне академије, размене даља искуства у раду са младим синдикалним активистима/кињама и широм популацијом младих, након чега је уследила евалуација реализованих локалних акција одржаних након Синдикалне академије. Браинсторминг активности на различите теме од значаја, као и презентација о даљим планираним активностима у оквиру пројекта, употпуниле су остатак програма.

Осим радног дела, присутни су имали прилику да уживају и да се упознају са богатим културно-историјским садржајем главног Града Словеније, који представља један од скривених драгуља Европе. Богата историја града, прелепа архитектура и зелена околина оставиле су утисак на све учеснике и учиниле да ова посета остане у посебном сећању.
Развојни центар за младе као једног од партнера на овом пројекту, представљала је Анастасија Ненадовић, која је координатор пројекта за Србију. Анастасија није крила своје одушевљење посетом, али је и истакла да се на примерима добре праксе може видети значај учешћа и деловања младих у синдикалном пољу, као и потреба њиховог активнијег укључивања у процесе доношења одлука.

Пројектом “Синдикати су ИН – укључи се, утичи, делуј” координира Синдикат УПОЗ из Скопља, а реализује се уз подршку Европске комисије кроз ЕРАСМУС+ програм, кључна акција 3 – European Youth Together.