Животни шампиони дошли и до Велеса

Zivotni Sampioni Info Dan Veles 01

Први инфо дан посвећен новој линији концепта Животни шампиона – стварању Животних шампионки одржан је у Велесу у организацији Синдикалног центра за едукацију и тренинг (СЦЕО) из Скопља и ЖФК Борец из Велеса, и то баш на Међународни дан спорта познатији и као Дан изазова.

Конзорцијум пројекта свестан је да је успостављање истинске равноправности у спорту, али и свим другим сегментима друштва, изазов који захтева укључивање различитих актера, али и спреман да се са истим ухвати у коштац.

Од самог почетка рада на концепту Животних шампиона у фудбалу, једно од питања које се наметнуло као битно било је питање родне равноправности, са посебним фокусом на положају девојчица и младих жена у спорту, те свим родно заснованим стереотипима и предрасудама које се посебно везују за девојчице у фудбалу. Јачање девојчица у спорту и кроз спорт зато се и наметнуло конзорцијуму као један од приоритета будућег рада, из чега се и родила идеја рада на новом сегменту концепта – стварању животних шампионки.

Имајући све то у виду, и не треба да чуди што су Инфо дану у Велесу, осим девојчица – младих спортисткиња из ЖФК Велес и њихових родитеља, присуствовали сви они који тему препознају као битну, на челу са Весном Атанасовском, председницом Комисије за родну равноправност Општине Велес, која се присутнима и обратила у уводном делу. Уз њу, присутне су поздравили Кирил Лазов, председник ЖФК Борец Велес и Снежана Каракчанова, представница пројекта подржаног од стране Фудбалске федерације Македоније на тему укључивања девојчица у фудбал.

У наставку, Бојан Трипуноски испред СЦЕО и Александра Кнежевић, координаторка концепта Животних шампиона представили су присутнима све планиране активности за 2023-2024. годину, уједно их упознајући са централним порукама које се везују за концепт – фер плеја, солидарности, толеранције, разумевања, родне равноправности, борбе против свих негативних појава у спорту, регионалне сарадње и заједничког напретка.

“Ово је прва година да ће и девојчице, али и њихови тренери учествовати у планираним активностима, па је јасно да је највеће интересовање владало управо за детаље предстојећих кампова – шта све обухватају, шта девојчице могу да очекују, којим активностима могу да се надају. Радује нас што је данашњем инфо дану присуствовала још једна чланица конзорцијума, Ленче Алексовска Величковска, као представница тима експерата, која је присутнима из прве руке објаснила методологију рада и приступ који се користи. Ово је за све нас велики искорак и сматрамо га тек првим у низу корака које ћемо направити на путу ка стварању равноправнијег спорта, спорта за све”, изјавила је по окончању Инфо дана Александра Кнежевић.

Подршку су својим активним учешћем пружили и партнери на пројекту из Академије Пандев из Струмице, и са Факултета за физичко васпитање, спорт и здравље Универзитета Ћирило и Методије из Скопља.

Инфо дан у Велесу реализован је у склопу пројекта “Стварамо животне шампионе” уз подршку УЕФА Фондације за децу. Пред нама су као финалне активности инфо дани у Црној Гори и Србији, чиме ће конзорцијум заокружити своју регионалну туру за 2023. годину.