О Животним шампионима са грађанима Велике Плане

Zivotni Sampioni Velika Plana Tribina 07

Концепт Животних шампиона своје премијерно представљање доживео је и у Великој Плани, на иницијативу школе фудбала “Деспот”, која осим спортском развоју деце и младих, велику пажњу посвећује и њиховој свакодневној едукацији и правилном усмеравању у спорту и кроз спорт.

У пуној сали Центра за културу Масука, Александра Кнежевић, координаторка концепта Животних шампиона поделила је са присутним родитељима, малишанима и тренерима основне идеје и поруке концепта који у први план ставља едукативну и педагошку улогу тренера, и фокусира се на стварање врхунских људи, животних шампиона, а не само врхунских спортиста.

“Радује ме што се идеја Животних шампиона шири јер она почива на промоцији солидарности, разумевања, сарадње и фер плеја, и подразумева укљученост читавог друштва, од локалног до међународног нивоа. То су вредности које могу да воде ка напретку и вредности које треба да негујемо од најмлађег узраста. Иако се активности реализују уз подршку Европске комисије и УЕФА Фондације за децу, посебно радује када актери из заједнице, као што је у овом случају школа фудбала “Деспот” сами препознају да прикључивање концепту може бити од значаја и за њих и за малишане”, изјавила је Александра Кнежевић.

Током трибине посебан акценат стављен је и на безбедност деце на интернету, а о овој теми са присутнима је разговарао Игор Јурић, оснивач и директор Центра за несталу и злостављану децу. Присутни су добили корисне информације и савете на тему безбедног коришћења интернета, учећи како да заштите своје профиле на друштвеним мрежама, али и коме да се обрате у случају када су им потребни помоћ и подршка. Уз неколико кратких филмова инспирисаних стварним догађајима, присутни су из прве руке сазнали о последицама небезбедног коришћења интернета и друштвених мрежа.

Осврћући се на формат трибине, Александра Кнежевић истакла је да су теме комплементарне будући да концепт Животних шампиона управо настоји да едукује кроз спорт, између осталог и о негативним појавама које се везују за дигиталне технологије. Спорт је моћан канал за пласирање друштвених порука од значаја и као такав га треба и посматрати, узимајући у обзир његову најширу друштвену вредност, закључила је она.