Зелени загрљај стигао до Рашке

Zeleni Zagrljaj Raska 01

Млади активисти и активисткиње Развојног центра за младе Катарина Егар, Јована Вељовић, Милан Јаћовић и Вељко Аврамовић обишли су 27. септембра младе у Рашки, како би се њима поделили део авантуре, позитивне енергије и корисних информација које су до сада стекли кроз пројекат “Еколошка мобилност подизањем свести о промени наше Земље – ЗАГРЉАЈ” (Environmental Mobility By Raising Awareness on Changing our Earth – EMBRACE), чији је координатор удружење УСБ из Грчке.

Простор Омладинског клуба Канцеларије за младе Рашка испуниле су занимљиве приче младих о искуствима из Индије, Француске, Грчке и Перуа, дајући подстицај присутнима да и сами увиде све предности омладинског активизма и постану део неке будуће омладинске приче. Суштина је била поделити позитивне утиске и показати да су умрежавања младих из целог света прилика не само да се научи нешто корисно, већ и да се отпутује, упознају младих из других народа и култура, стекну нови пријатељи за цео живот.

Фокус радионице стављен је на зелену политику и еколошке теме – ефекат стаклене баште, обновљиве изворе енергије, глобално загревање, рециклажне технологије, а кроз практичне примере присутни су увидели да свако од нас може да се бави рециклажом и у кућним условима, само уколико постоје добра воља и развијена еколошка свест.

“Сведоци смо растућег броја дивљих депонија у сопственом окружењу, изненадних температурних промена, директног преласка из лета у зиму, исушивања река, и многих других појава у природи које директно утичу на наш живот. Важно је само да схватимо сопствену улогу у свему и покушамо да дамо допринос очувању наше прелепе планете док не буде касно”, изјавио је Вељко Аврамовић поздрављајући присутне младе.

У наставку пројекта млади учесници сами ће креирати динамичне видео спотове и публикацију са најзанимљивијим еколошким причама из земаља-учесница како би се теме одрживог развоја и екологије на прави начин приближиле младима.

Пројекат се реализује у оквиру Ерасмус+ програма Европске уније и окупља организације из Србије, Грчке, Индије, Вијетнама, Перуа, Француске и Италије, са фокусом на подизању еколошке свести младих о значају заштите животне средине и одрживости планете Земље.