Збогом стара – добродошла Нова!

Nova Giodina

Драги партнери и пријатељи,

Пратећи 2023. годину, жеља нам је да са вама поделимо шта то све лепо и корисно у нашем случају оставља за собом.

Најважнијим достигнућем свакако сматрамо то што смо уз подршку УЕФА фондације за децу и ЕРАСМУС+ програма Европске уније у области спорта, а у партнерству са 18 актера из сектора спорта, образовања и младих из Србије, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Грчке, Турске, Бугарске, Хрватске, Црне Горе и Португала наставили да развијамо концепт животних шампиона.

Захваљујући наведеној подршци, имамо прво истраживање о педагошкој и едукативној улози тренера млађих категорија тог типа у Европи, чијом је израдом координирао Институт за филозофију и друштвену теорију Универзитета у Београду. Истраживање је потом представљено у две прилике – на регионалном скупу тренера одржаном у Зрењанину крајем маја (уз учешће преко 30 тренера из 8 укључених фудбалских клубова) и на експертској групи одржаној на Дивчибарама у јулу, како би сви укључени партнери били у прилици да га прокоментаришу и дају свој допринос.

У наставку, експертска група, коју чине стручњаци из области спорта, омладинског рада, људских права, педагогије, психологије, али и маркетинга поделила је задужења и осмислила структуру документа – публикације која треба да остане трајна вредност иза нас – водича за тренере како да ојачају свој едукативни и педагошки рад са младима, инсистирајући на холистичком приступу спорту.

Ипак, потрудили смо се да ни спортски сектор не остане запостављен, те смо током године реализовали 6 инфо дана (Сарајево, Добој, Велес, Пљевља, Велика Горица, Београд), као и ад хоц презентације концепта у Великој Плани, на кампу прослављеног футсал репрезентативца Драгана Томића Галета, као и на инфо дану у Бијељини. Током истих смо са малишанима, родитељима и тренерима (скоро 1,500 особа) причали о наредним активностима, од којих је прва следећа била – бесплатан камп на Палићу за скоро 200 малишана и малишанки. Том приликом почели смо са стварањем животних шампионки, показујући да спорт треба да буде доступан свима и отворен за све. Кроз наш модел тренинга, едукације и повезивања прошло је и преко 200 малишана на камповима ДЕКИ5, а приликом једног од њих обишао нас је и супервизор програма из УЕФА фондације за децу, коме смо поносно приказали наш рад са децом и младима у спорту. Спортско-едукативни концепт такође смо представили на Породичном дану и дружењу са Гораном Пандевом у организацији фудбалске академије Пандев Брера Струмица у Струмици током августа 2023.

Последњи део године искористили смо за нове активности на терену, те смо се током посета ХНК Горица и ФК Жељезничар Сарајево састали са представницима клубова, упознали их са даљим плановима и донирали део опреме коју нам је доделила УЕФА фондација за децу. Током једне од посета, обишли смо и Лакташе, и том приликом се ФК Лакташи званично прикључио концепту животних шампиона.

Тренере, али и представнике образовног и омладинског сектора смо ове године окупили још једном – током финалног скупа у новембру у Кући фудбала, Стара Пазова, како бисмо добили из прве руке повратну информацију о задовољству реализованим активностима и идејама за будућност.

У међувремену, све време водили смо рачуна о видљивости пројекта, те смо поред медијског партнерства са ТВ Арена спорт, добили подршку бројних других медија широм региона, те неколико ексклузивних гостовања у ударним терминима ТВ станица са националном покривеношћу, што је утицало да овогодишњи пресек буде преко 7 милиона људи.

Поред рада на концепту животних шампиона, били смо и посвећени партнер на неколико пројеката, између осталог настављајући да јачамо партнерство са удружењем УСБ из Грчке, а уз подршку ЕРАСМУС+ програма Европске уније. Ту пре свега мислимо на пројекат ЕМБРАCЕ – Еколошка мобилност подизањем свести промени наше Земље”, у склопу кога је почетком 2023. године одржана завршна конференција у Вијетнаму, али и ТUNЕ пројекат, који је фокус ставио на упознавању са Европском стратегијом за младе и њеним циљевима, а у оквиру кога су одржане радионице за младе у Београду, Куршумлији и Алексинцу, као и завршна конференција у Солуну.

Наставили смо и са бављењем синдикалним темама, као партнери на пројекту “Синдикати су ИН – укључи се, ангажуј се, делуј” у координацији Синдиката УПОЗ из Северне Македоније, а уз подршку ЕРАСМУС+ програма, Кључна акција 3 – Еuropean Youth Together, као и на пројекту “Глас младих је глас будућности” у координацији Асоцијације за едукацију и развој из Црне Горе, уз подршку Европске омладинске фондације Савета Европе.

Подршку у припреми пројектних идеја пружили смо партнерима из Босне и Херцеговине и Северне Македонија, а реализовали смо и обуку за израду стратешког плана удружења НатАна, чијим активностима ћемо дати ветар у леђа у наредном периоду.

Иако би се наше 2023. година кроз бројке описала на следеће начин – кроз скоро 20 догађаја различитог формата, 18 активних партнера из 9 европских земаља, преко 2,000 директних учесника истих и 7 милиона индиректно информисаних о истима, те више од 20 оснажених појединаца за деловање у цивилном сектору, највећим подухватом сматрамо наставак ширења тима, кома се у протеклом периоду прикључила и млада Анастасија Ненадовић.

2024. годину почињемо са сјајним вестима – УЕФА фондација за децу наставиће да подржава наш рад кроз пројекат “Животни шампиони 2.0 – сви смо ми шампиони”, а пред нама су и бројни други изазови о којима ћете читати након мирних празничних дана.

Свима желимо успешну и радосну 2024!

Ваши Александра и тим Развојног центра за младе