Завршна конференција „Са Општином на ТИ“ као увод у нове активности

Slika 21

У Рашки је одржана завршна конференција пројекта „Са Општином на ТИ“, који су заједнички реализовали Развојни центар за младе и Општина Рашка.

Конференција је окупила представнике локалне администрације, младе, удружења грађана, школе и друге институције које се баве младима, показујући како синергија у пракси треба да изгледа. Догађај су свечано отворили Слободан Ристовић, секретар Скупштине општине Рашка и Александра Кнежевић, програмска директорка Развојног центра за младе.

„Млади имају идеје, локална администрација механизме да добре идеје спроведе у дело. Овај пројекат показао је како се комуникација може интензивирати на обострано задовољство и како су млади спремни да дају свој допринос за унапређење квалитета живота заједнице када знају да има ко да их саслуша“, истакла је том приликом Александра Кнежевић.

Једно за другим, у наставку су следили презентација остварених резултата, представљање публикације „Мој лични водич кроз локалну администрацију – партиципација за почетнике“, те утисци о пројекту из угла одборника и из угла вршњачких едукатора. Ипак, посебно продуктивним сматрамо рад у мањим групама, који је изнедрио низ креативних идеја за даље деловање на теме пројекта, током кога су млади упознати и са тим да имају могућност утицаја на одабир стратешких приоритета које ће Општина Рашка посебно подржавати у наредном периоду.

Вршњачке едукаторке Јована Вељовић и Вања Вукадиновић добиле су и значајно признање за свој ангажман у склопу пројекта – проглашене су најактивисткињама, уз наду да ће и у наредном периоду наставити да спроводе активности од значаја за заједницу.

На самом крају, Александра Кнежевић упознала је присутне са плановима за даље – успостављеним партнерством са општинама Куршумлија и Блаце и већ поднетим заједничким пројектом, иницијативама за даље деловање у Новом Пазару, али и идејама за ширење концепта пројекта на национални ниво.

Пројекат „Са Општином на ТИ“ имао је циљ приближавање рада локалне администрације младима, те успостављање канала комуникације између младих и локалне власти, те верујемо да је обуком 20 вршњачких едукатора, одржавањем 36 јавних часова са неколико стотина младих полазника, информисањем 5000 младих о темама кроз онлајн кампању, пилотирањем координационог механизма „Питајте одборника“, израдом Водича и успостављањем нових партнерстава пре и током завршне конференције – тај циљ и остварен.

Посебно смо поносни што је завршној конференцији присуствовала и делегација Средње техничке школе из Новог Пазара, која је угостила једну од радионица током пројекта и показала спремност да заједничким снагама уђемо у наставак процеса, свесни значаја повезивања омладинског и образовног сектора.