Млади синдикалци покрећу друштво

Razvojni Centar Za Mlade Mladi Sindikati Snaga

Пројекат „Синдикати и њихове омладинске секције – нови покретачи омладинске партиципације“ је почео и трајаће до децембра ове године. Циљ је унапређење знања и вештина младих синдикалних активиста за учешће у друштвеним процесима од значаја и заговарање за побољшање стања у области радних права младих.

Развојни центар за младе из Беграда је носилац пројекта, а у реализацији учествују још Синдикално едукативни центар из Бања Луке, Синдикални центар за едукацију и обуку из Скопља, удружење КОСМО из Подгорице и синдикат Млади Плус из Љубљане, уз активно учешће организација из Грчке и Словачке.

Пројекат ће имати неколико фаза, а први корак је истраживање међу младима о омладинском активизму и учешћу у синдикатима, као и коришћењу ових структура за активно учешће у друштву, а резултати ће бити представљени кроз националне и обједињени извештај.

Централна активност биће Синдикална академија коју ће похађати 35 полазника земаља учесница, а на којој ће кроз неформално образовање учити на који начин могу да се укључе у процесе од значаја за младе како кроз синдикат, тако и у сопственом окружењу. Уједно ће развијати социјалне вештине неопходне за успешно активно деловање, али и предложити на који начин се треба обратити младима кроз медијску кампању која ће уследити како би се порука проширила на што већи број људи. Учесници ће такође имати теренске активности током којих ће преносити знање вршњацима из окружења.

Пројекат је подржала Европска омладинска фондација Савета Европе, а биће окончан Завршном конференцијом током које ће се учесници пројекта сусрести са актерима од значаја за теме омладинског и синдикалног активизма.

– Младе је понекад тешко окупити и формирати формалну групу, али су кроз синдикате они већ удружени и представљају једну од најорганизованијих омладинских структура чији потенцијал треба усмерити. Зато настојимо да их кроз наше активности обучимо да искористе оно што многи њихови вршњаци немају, добру стартну позицију, и тако направе боље окружење за себе, али и остале младе – истакла је програмска директорка и координаторка порјекта Александра Кнежевић.

„Синдикати и њихове омладинске секције – нови покретачи омладинске партиципације“ наставак је двогодишње сарадње истих партнера на тему синдикалног активизма и укључивања младих из овог сектора у друштвене процесе од значаја за ову старосну групу, па се током сусрета у Републици Српској разговарало и о апликацији у оквиру Ерасмус + програма Европске уније. Том приликом је утаначена агенда за студијску посету планирану у Словенији.