Уз подршку родитеља до снажнијег и одрживијег концепта Животних шампиона

Razvojni Centar Za Mlade Zivotni Sampioni 1

Упркос епидемиолошким изазовима који су обележили 2021. годину, конзорцијум пројекта “Заједно за здравију и сигурнију заједницу: стварамо животне шампионе” може се похвалити бројним активностима – реализовани су иницијални консултативни састанак и обука тренера, прикупљање података и експертски рад на образовном модулу, 2 едукативно-спортска кампа, бројни консултативни састанци, чиме се породици животних шампиона прикључило више од 400 тренера млађих категорија и малишана из укључених клубова.

Поносни смо што пред крај године тај број увећавамо једном посебно значајном категоријом када је реч о едукацији у спорту и кроз спорт – родитељима. Како од почетка процеса тренери указују на то да уз њих и децу и родитељи чине неизоставни сегмент троугла када је ова тема у питању, конзорцијум је отишао корак даље и решио да организује састанке са родитељима укључених малишана, како би и њихово мишљење било уврштено у закључна разматрања која ће овај динамични пројекат представити јавности.

Током првих састанака, координаторка пројекта Александра Кнежевић поделила је са присутним родитељима запажања са реализованих активности, делећи задовољство што су се деца истински повезала, али и што су била у прилици заједно да тренирају, друже се и уче о најлепшим вредностима попут фер плеја, солидарности и толеранције. Своје мишљење изнели су и родитељи, пружајући пуну подршку креаторима концепта, а током састанака било је речи и о новим темама којима би се кампови могли бавити у будућности.

Александра Кнежевић је као један од предлога изнела и организовање специјализованих окупљања за родитеље, како би и сами прошли кроз све оне теме са којима се упознају њихова деца, на тај начин чинећи да сви актери у процесу стичу нова знања и вештине.

-Родитељи су неизоставна карика у процесу и ако желимо да иницирамо истинске промене, морају и сами бити активно укључени у исти. Наш фокус јесте на ревитализацији образовне и педагошке улоге тренера који раде са млађим категоријама, али смо свесни да ће успех процеса зависити од свих актера од значаја за процес, а то су пре свега деца и родитељи, због чега почињемо да укључујемо и ове две категорије. Тренери ову врсту промене не могу да изнесу сами, за истинске помаке потребно је да имамо расположене малишане, али и родитеље који ће им током овог процеса пружати пуну подршку. Не смемо да заборавимо ни на управе клубова, са којима такође планирамо да отворимо консултације у наредном периоду. Ипак, да смо на правом путу у сваком погледу најбоље говори реченица једног деке како за 4 дана кампа урадимо више на повезивању региона него генерације политичара за претходних 20 година. То је истинска подршка и ветар у леђа, а то поверење мораћемо да оправдамо још квалитетнијим и садржајнијим активностима”, изјавила је након састанака Александра Кнежевић.

Прва два “родитељска састанка” одржана су у Добоју и Сарајеву, а наредни је планиран са родитељима малишана из РФК Графичар. До краја године, план је да се обиђу сви клубови-учесници у процесу.

Састанци су део пројекта „Заједно за здравију и сигурнију заједницу“ подржаног од стране Ерасмус+ програма Европске уније. Координатор пројекта је Развојни центар за младе из Београда, а конзорцијум окупља партнере из омладинског, образовног и спортског сектора из Србије, Северне Македоније, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине и Турске.