У посети Новом Саду и Сремским Карловцима

Rcm Poseta NS 03

Полазници пројекта „Инструмент грађанског питања-твоје право да знаш“ приликом посете Новом Саду 2. јуна обишли су градску и покрајинску скупштину, а потом и Еколошки центар Радуловачки у Сремским Карловцима.

Током посете Скупштини Града Новог Сада, полазнике пројекта примио је председник Скупштине Здравко Јелушић и са њима разговарао о активностима младих у оквиру градских установа и институција. Он је позвао младе да се укључе и узму улогу у доношењу одлука које се њих и тичу, како би институције одговориле на потребе младих. Током састанка, полазницима пројекта објашњено је које су надлежности Скупштине Града Новог Сада, које се одлуке доносе у градском парламенту, као и колико млади учествују у креирању политике за младе у Новом Саду.

Додатно, Јелушић је истакао и значај добијања титуле Омладинске престонице Европе 2019. године, указујући да млади морају бити активнији у доношењу одлука за друштво. О активностима и раду Омладинске престонице Европе 2019 полазницима пројекта говорио је и координатор „ОПЕНС 2019“ Вукашин Гроздановић, а током разговора приказан је и филм тима „ОПЕНС 2019“.

У наставку посете, полазници су се детаљније упознали са радом Скупштине АП Војводине, од историографских чињеница до дневног функционисања различитих служби. Такође, договорено је да се као један од првих наредних корака у даљој сарадњи организује симулација рада парламента, чиме ће млади бити у прилици да стекну практичан увид у процесе рада и доношења одлука унутар овог тела.

Изузетно садржајан и информативан био је и састанак у Еколошком центру Радоловачки, а током истог полазници су упознати са историјатом Центра и процесом добијања акредитације од стране Савета Европе, као и програмима за младе који се у истом реализују.

Циљ ове интензивне и интерактивне једнодневне посете био је да се полазницима пруже додатне информације о раду највиших представничких тела на градском и покрајинском нивоу, као и да се упознају са новим моделима за подстицање омладинског активизма и партиципације кроз упознавање са радом омладинског центра акредитованог по европским стандардима.