Тренери, о чему причате са младим фудбалерима – отворени дијалог као први корак ка стварању животних шампиона

Zivotni Sampioni Razvojni Centar Za Mlade 1

Како и о чему разговарају са полазницима, којим се темама, осим спортским, баве током тренинга, сматрају ли да је спортска техника искључиво оно чиме треба да се занимају на терену или себе виде као едукаторе и битну карику у одрастању и васпитању деце и младих… О свему овоме и другим животним темама које сматрамо саставним делом спорта причали смо са фудбалским тренерима из региона на дводневном консултативном састанку у оквиру пројекта „Заједно за здравију и сигурнију заједницу“.

Окупљање је први корак ка стварању животних шампиона, а мишљење тренера је важно јер су они ти који су у директном контакту са децом и младима. Информације и предлози добијени током састанка послужиће у наставку процеса као база за припрему едукативног модула који ће тренери примењивати током бесплатних кампова за малишане из региона, са циљем да исти у будућности постане детаљан модел едукативног рада са децом и младима у спорту и кроз спорт, примењив како у фудбалу, тако и осталим спортским дисциплинама на свим нивоима, од локалног до међународног.

“Током састанка тренери су били пуни корисних предлога и информација из прве руке, што ће у великој мери допринети да модел који настане буде истинска комбинација теорије и праксе, тачније – концепт базиран на теоријским сазнањима тестираним у реалности и прилагођеним истој, управо кроз свакодневни рад са децом и младима. Жеља нам је да заједничким снагама и комбинујући знања и искуства различитих сектора створимо нешто практично, занимљиво, јасне употребне вредности, а све са циљем како би се ревитализовала едукативна и педагошка улога тренера у спорту. Константно истичемо да деца у школу иду јер морају, а на спорт јер желе, и то је битан моменат који треба да искористимо како бисмо им кроз спорт приближили и низ других тема од значаја. У првој фази посебан фокус ставићемо на развој личних и социјалних вештина, те увођење концепата попут солидарности и фер плеја у већој мери у спортске активности. Играћемо се и кроз игру учити”, поручила је пројектна координаторка Александра Кнежевић.

Фудбалским тренерима из ФК Горице, Марибора, Пелистера, Графичара и добојске Слоге, прикључиле су се и колеге из сарајевског Жељезничара у чијим редовима је стасао прослављени фудбалер, амбасадор УНИЦЕФ Един Џеко, који је уједно и један од амбасадора нашег пројекта. Пријатељи ове регионалне бајке су и српски интернационалац Александар Митровић, као и капитен репрезентације Северне Македоније Горан Пандев, а подршку су пружили многе бивше и садашње фудбалске звезде из региона, делећи сопствена искуства о улози и значају тренера у стасавању сваког од њих.

Пројекат се спроводи у оквиру Ерасмус+ програма Европске уније у области спорта, координатор је Развојни центар за младе из Београда, а конзорцијум чине партнери из спортског, омладинског и образовног сектора из Србије, Хрватске, Словеније, Северне Македоније, Босне и Херцеговине и Турске.