Настављамо са стварањем одрживих удружења за јаку заједницу

Razvojni Centar Za Mlade Obuka Projekti Menadzment Raska 19

Представници/е одабраних удружења претходних дана били су посвећени новим знањима и информацијама у процесу развоја капацитета удружења која представљају, овог пута фокус стављајући на развој пројектне идеје и управљање пројектним циклусом.

Како уобличити идеју у конкретну акцију, одговарајући на стварне потребе и приоритете заједнице; где пронаћи подршку за реализацију исте, од локалног до међународног нивоа; како пронаћи адекватне партнере и заједнички наступити; које је кораке у спровођењу активности неопходно предузети, била су само нека од питања која су полазници/е обрадили у оквиру другог модула на пројекту “Одржива удружења за јаку заједницу”.

У наставку, реализујући све оно што је предвиђено трећим модулом, полазници/е су се бавили и финансијском компонентом пројекта – од адекватне припреме буџетске пројекције до праћења и извештавања о финансијским сегментима на пројекту, упознајући се и са основним елементима књиговодства за удружења, те долазећи до информација када је ревизија неизоставни део процеса.

“На почетку процеса указали смо свима да ово неће бити још једна сувопарна активност базирана на теорији, већ да ћемо кроз конкретне примере и упознавање са практичним ситуацијама из живота, полазнике/це водити до креирања заједничког производа – пројектне идеје уобличене у пројектни предлог, који ће им остати као трајна вредност за даљу комуникацију са потенцијалним донаторима. Евидентно је да сви присутни заиста цене такав приступ и сматрају да је управо то оно што ову обуку разликује од низа других које су похађали, због чега свим заједничким едукативним активностима приступају са пуно пажње, енергије и посвећености. То је оно што је дало додатни квалитет модулима ИИ и ИИИ, а саме полазнике/це додатно инспирисало пред завршни сегмент учења посвећен видљивости и комуникацији”, указала је пројектна координаторка Александра Кнежевић.

По окончању иницијалне обуке, полазници/е ће наставити да разрађују своје пројектне идеје уз подршку стручног тима, како би их припремили за адекватно представљање на Сајму пројектних идеја планираном за јул 2021. године.

Пројекат „Одржива удружења за јаку заједницу“ спроводи Развојни центар за младе у партнерству са Дечјим савезом Општине Рашка. Иницијатива је део ширег пројекта „Платформа за одговорно управљање јавним финансијама“, који спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП), а финансира Влада Шведске.