Суботица се информише о животним шампионима 2.0

Subotica 2

У среду 6. марта 2024. године у Техничкој школи “Иван Сарић”, у Суботици одржан је први инфо дан у склопу пројекта „Животни шампиони 2.0 – сви смо ми шампиони“.

Ко-организатор је била Академија фудбала „СуТеам“ у сарадњи са конзорцијумом пројекта који су представљали Вељко Аврамовић, Владимир Ромчевић, Предраг Почуча и Горан Кнежевић, а све у циљу представљања идеја и планова концепта животних шампиона/ки, али и заједничког утврђивања модалитета за даљу сарадњу и потенцијално прикључење малишана/ки и тренера из ове суботичке академије фудбала у пројекту у наредном периоду.

Са малишанима, родитељима и тренерима, али и представницима стручне заједнице разговарало се о плановима за будућност, са посебним фокусом на активностима планираним за ову и наредну годину. Кроз пројекцију видео материјала са претходних активности, присутни су могли да сазнају више и о самом концепту спортско-едукативних активности које се реализују, те значајним податком да су исте за све полазнике у потпуности бесплатне.

Концепт “Животних Шампиона 2.0 – сви смо ми шампиони”, који се развија од 2021. године, у средиште ставља тренера као едукатора, враћајући спорт на основне постулате – да не могу сви постати шампиони и врхунски спортисти, али да треба и морају да постану врхунски људи, животни шампиони. Ове године посебан фокус биће стављен на укључивање девојчице, интеграцију теме родне равноправности у едукативни део програма летњих кампова, те промоцију женског спорта и унапређење положаја и видљивости девојчица/девојака у спорту уопште. Тренутно се развија уз подршку Европске комисије и УЕФА фондације за децу, а део партнерства су актери из спортског, образовног и омладинског сектора из 9 земаља.

Поред рада са тренерима који треба да их усмери ка једној новој димензији комуникације са малишанима, конзорцијум посебно истиче регионалне кампове – сваки за по 150-200 учесника, уз напомену да су сви бесплатни баш како би се истински омогућио спорт за све, и врло занимљивог формата – осим спортских активности, полазници уче на интересантан начин о бројним животним темама, обилазе културно-историјске атракције и повезују се, показујући како би будућност региона требало да изгледа у пракси. Указујемо да је кроз програм до сада прошло преко 2,000 малишана, 50 тренера и 200 родитеља.