Нова активност пред нама: СИНДИКАТИ СУ ИН – ПРИКЉУЧИ СЕ, ДЕЛУЈ, УТИЧИ

Licem U Lice Ilu

Млади чланови синдиката нису само број у општој статистици ових структура – они су покретачка снага која својим деловањем може да утиче на потребе и приоритете младих, делујући на целокупно друштво.

Млади желе пуно поштовање њихових радних права, бољи положај у радној заједници, прилике да демонстрирају своје знање и вештине у раду, а синдикати су ту да им покажу да у тим напорима нису сами, као и да кроз синдикате њихов глас може да се чује гласније.

То је управо и циљ пројекта “Синдикати су ИН – прикључи се, делуј, утичи” који ће се реализовати у периоду јануар 2023-фебруар 2025. године, са интенцијом да резултира у стварању мреже младих синдикалних лидера и активиста, како на Балкану, тако и на ширем међународном нивоу, јачајући омладински активизам и учешће у процесима доношења одлука.

Пројекат ће испитати ставове младих о синдикату као структури која може и треба да заступа њихове ставове, те на бази резултата истраживања креирати програм Синдикалне академије, у сусрет новој генерацији синдикалних лидера. У наставку, Европа ће добити прву генерацију младих синдикалаца који ће похађати Академију и касније корисна знања и информације преносити у земљама и структурама из којих долазе.

Радни део ће пратити и динамична кампања истог имена, чији ће првенствени фокус бити да ширу заједницу упути у све прилике које се добијају укључивањем у синдикално деловање, те у могућности утицаја на доносиоце одлука управо кроз синдикат.

Како не би све остало на подизању капацитета и информисању, у финалној фази пројектни тим посетиће и релевантне структуре у Бриселу, делећи са њима резултате пројекта и обезбеђујући подршку за даљи развој омладинских секција синдиката, као и њихово укључивање у развој и спровођење европских политика за младе.

Пројекат чији је координатор Синдикат УПОЗ из Северне Македоније уводи омладинске секције синдиката на велика врата у свет омладинске партиципације на европском нивоу, показујући да су синдикати актер који се не сме заборавити када се доносе одлуке које се тичу младих.

Партнери на пројекту су Развојни центар за младе и Институт за филозофију и друштвену теорију Универзитета у Београду из Србије, удружења СЦЕО из Северне Македоније и УСБ из Грчке, као и синдикати МЛАДИ ПЛУС из Словеније и Синдикат запослених у локалној и јавној управи из Турске. У неформалном партнерству су и Синдикат управе и правосуђа Црне Горе и Синдикат управе Републике Српске, чији ће представници такође учествовати у пројектним активностима. Комбиновањем актера из синдикалног, омладинског и образовног сектора партнери су показали разумевање за мултисекторски приступ теми, и жељу да јој одговоре из различитих углова.

Реализује се уз подршку ERASMUS+ програма Европске уније, кроз кључну акцију 3 – EUROPEAN YOUTH TOGETHER