Са представником УЕФА фондације за децу на Златибору

Zlatibor Deki5 Kamp I Uefa Fond 2023 12

Након низа реализованих активности на пројекту “Стварамо животне шампионе”, наш тим добио је драгоцену прилику да угости представника УЕФА фондације за децу Матеја Сршена током његове мониторинг посете Развојном центру за младе и упознавања са концептом животних шампиона и животних шампионки.

Посета је реализована током једне од активности партнера на пројекту – ДЕКИ5 кампа, а истој је присуствовао и наш прослављени спортиста и оснивач кампа, Дејан Станковић.

Наш тим едукатора и тренера који су прошли тренинг за тренере млађих категорија у претходном периоду потрудио се да током мониторинг посете у потпуности дочара концепт који заједнички развијамо, а који у фокусу има стварања врхунских људи – животних шампиона, а не само спортских, уједно стављајући тренера у први план на том значајном путу обликовања и усмеравања детета и младе особе.

Интерактивне радионице, квизови, динамичне презентације и едукативне игрице на терену су биле само део активности који је представио наш тим, предвођен Александром Кнежевић, идејним творцем концепта  “Стварамо животне шампионе”. Посебно интересовање изазвале су теме родне равноправности и заштите деце и младих у фудбалу, дајући нам смернице за даље деловање у будућности. Полазници кампа су добили одговоре и идеје како приступити одређеним проблемима који их могу задесити кроз бављење спортом, уједно се учећи да спорт треба да буде доступан свима и отворен за све.

Идеја Животних шампиона је да је спорт много више од самог такмичења – да је платформа за едукацију и комуникацију, те да је његова улога у стварању активних, мислећих грађана немерљива. Кроз овај концепт, деца се уводе у свет људских права, родне равноправности и здравих стилова живота на начин који је прилагођен њиховом узрасту и интересовањима. Такође, ова интерактивна и забавна метода учења – учење кроз игру и забаву, пружа малишанима могућност да стекну вредна знања и усвоје позитивне принципе и вредности.

“Иако је тек прва генерација тренера у процесу едукације, све реализоване активности показале су да смо на правом путу, и да су и сами тренери стекли дубље разумевање концепта, уз развијенију свест о томе колико је њихова улога важна у животу детета и младе особе. Радује нас што су и малишани били мотивисани да се активно укључе у теме које се тичу њиховог личног развоја и добробити. Ипак, посебно нас радује што су неке од интерактивних радионица водили млади људи који су и сами поникли “са терена”, пре свега Маша, полазница једног од првих ДЕКИ5 кампова и Вељко, од недавно и ангажован у Развојном центру за младе у пуном капацитету. Верујемо да смо оставили добар утисак и показали да УЕФА фондација за децу има у нама поузданог партнера за будућност”, изјавила је на крају мониторинг посете Александра Кнежевић.

Концепт “Стварамо животне шампионе” наставља да инспирише и обогаћује животе малишана кроз спорт, пружајући им вредности и знања која ће их пратити и изван спортских терена, а све уз подршку УЕФА фондације за децу и Европске комисије кроз ЕРАСМУС+ програм у области спорта.