Од истраживања до практичних алата за тренере – експерти на заједничком путу

Ekspertski Sastanak Divcibare 07

Српска планина Дивчибаре угостила је од 6. до 8. јула експерте у оквиру пројекта “Стварамо животне шампионе”, а све са циљем израде практичних алата који могу да помогну на конкретан начин тренерима млађих категорија да у свом раду у већој мери делују као едукатори и педагози.

Представници три сектора – образовног, спортског и омладинског окупили су се како би, свако из свог угла, размотрили различите теме од значаја за будући модул. Говорило се о мотивацији, етичком кодексу, људским правима у спорту, али и практичним инструментима за деловање у спортском контексту, као што су различите едукативне игрице са чијом применом би требало да почну и фудбалски тренери.

Омладински радници, психолози, педагози, правници, стручњаци за људска права, спортски актери из Србије, Бугарске, Турске, Македоније, Грчке и Босне и Херцеговине окупили су се са заједничким циљем – проналаска начина да се у јеку комерцијализације спорта тренерима млађих категорија пружи конкретна подршка у настојањима да фокус у спорту ставе најпре на стварање врхунских људи – животних шампиона, а тек потом врхунских спортиста – спортских шампиона.

Модул би требало да понуди одговоре на низ питања и закључака које су, током истраживања Института за филозофију и друштвену теорију у 7 укључених земаља, кандидовали сами тренери. Исте су, као увод у даљу дискусију, присутним експертима представили Александар Павловић, координатор истраживачког тима, са сарадницом Иваном Парчином.

“У наредном тромесечном периоду експертска група покушаће да, пре свега на бази реализованог истраживања, првог тог типа и обима у спорту, финализује израду практичног алата – модула који би тренерима на једноставан, близак и разумљив начин понудио одговоре на питања како да се поставе према младим спортистима и спортисткињама како би деловали као истински педагози и едукатори. Велики број публикација већ обрађује неку од тема којима ће се бавити и ова група, али им већина приступа теоријски, без консултација са самим тренерима, као најважнијом кариком у процесу, око практичне примене на терену. Нама је потребан алат, брошура, материјал који ће тренери радо прелиставати и сами жељни додатних корисних информација и зато се посебно радујемо што су и тренери део наше експертске групе. Фудбалски клубови Лудогорец, који је првак Бугарске, Анталијаспор, препознат по свом раду у Турској, Горица из Хрватске и РФК Графичар богати примерима добре праксе на тему друштвено одговорног функционисања у спорту и заједници, делегирали су своје спортске представнике и они ће бити први филтер пре пласирања експертских идеја широј спортској заједници”, изјавила је током састанка Александра Кнежевић, координаторка концепта Животних шампиона.

На састанку су дефинисани задужења и рокови, а уследиће низ онлајн консултације и размене материјала и предлога пре финалног састанка експертске групе и усвајања предлога који ће бити представљен конзорцијуму пројекта.

Пројекат “Стварамо животне шампионе” реализује се уз подршку УЕФА фондације за децу и Европске комисије кроз ЕРАСМУС+ програм у области спорта.