Са младима Рашке о процесу имунизације

Razvojni Centar Za Mlade Tribina Raska 1

Активности у склопу пројекта “Вакцини треба помоћ” се настављају, а овог пута реализоване су едукативно-информативне трибине у обе средње школе на територији Рашке – Гимназији и средњој школи “Краљица Јелена”.

Поред представника Развојног центра за младе, трибинама су присуствовали чланови Општинске управе Рашке, а циљ је био да се младима на јасан и близак начин представи значај процеса имунизације. Трибине су искоришћене и да се прикупе најчешћа питања младих, како би се потом, у форми видео спота, младима на иста понудили конкретни одговори.

Дискусија је указала на то да млади људи нису неодговорни, али желе да поседују све битне информације, те да су директан разговор и упућивање младих на то да су им одговори на питања доступни заправо најбољи пут да ова циљна група и сама увиди значај имунизације за даље функционисање. Утврдили смо да младе људе занима низ различитих питања о имунизацији – од састава вакцине до потенцијалних нуспојава по добијању исте, што је још једном показало да се млади не могу окарактерисати као незаинтересовани, већ једноставно као циљна група која због специфичности свог узраста жели да доноси информисане одлуке на базих јасних и прецизних информација које су им на располагању.

Током реализованих трибина, које су окарактерисане као “циљане брзе интервенције” на часовима обе смене у договору са руководством укључених школа, до информације из прве руке дошло је најмање 400 средњошколаца, чиме је испуњен још један од циљева пројекта “Вакцини треба твоја помоћ” који се односи на директно информисање омладинске популације.

Посета Рашки искоришћена је и за договоре у вези са припремом другог спота са најчешћим питањима младих у вези са имунизацијом и одговорима на иста, као и предвиђеном циљаном онлајн кампањом, како би се допрло до што већег броја младих, не само из Рашке, већ и из суседних општина.

Пројекат „Вакцини треба твоја помоћ“ спроводи Развојни центар за младе. Иницијатива је део ширег пројекта „Платформа за одговорно управљање јавним финансијама“ који спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП), а финансира Влада Шведске.