Расте породица животних шампиона

Sporazum O Saradnji Veles 14 11 2022 03

Данашњим потписивањем Споразума о сарадњи у Велесу, настављено је грађење партнерстава у склопу концепта “Стварамо животне шампионе”. Прикључивањем женског фудбалског клуба Борец Велес, малишанке и тренери из овог спортског колектива добијају прилику да учествују у свим предстојећим активностима у склопу програма.

Имајући у виду да је програм тренутно регионалног карактера са интенцијом ширења, те да спаја спортски, омладински и образовни сектор, споразум су данас, осим представника Развојног центра за младе и ЖФК Борец Велес потписали и представници Центра за едукацију и тренинг из Скопља, као партнери у програму.

“Данашњим формалним чином отворили смо врата да тренери и малишанке женског фудбалског клуба Борец Велес буду део будућих кампова, едукација, умрежавања, обликујући будућност региона на постулатима сарадње, фер плеја, толеранције и узајамног разумевања. Концепт пребацује фокус са спортских на животне шампионе, јер верујемо да спорт, без обзира на нечији таленат, пре свега у свакоме треба да побуди оно најбоље, учећи нас о позитивним друштвеним вредностима и свету око нас. Ипак, оно што посебно истичемо је да је ЖФК Борец Велес први женски фудбалски клуб који је приступио концепту, чиме показујемо јасну намеру за будућност – да више пажње посветимо развоју и промоцији женског спорта и спорта међу девојчицама”, изјавила је током потписивања споразума Александра Кнежевић, програмска директорка Развојног центра за младе.

“Посебна је част и задовољство бити део ове велике породице, која ће афирмисати женски фудбал на домацћем и међународном нивоу. Како Синдикални центар за едукацију и обуку тежи већој заступљености и укључивању младих у друштво, овим активностима допринећемо поред тога и већој равноправности. Активности које следе биће од посебног значаја за СЦЕО, а у наредном периоду ћемо капацитете свих актера подићи на један виши ниво кроз едукацију, регионално повезивање и бројне иновативне спортско-образовне активности за децу и младе”, изјавио је Бојан Трипуноски из СЦЕО.

ЖФК Борец Велес, упркос свим изазовима са којима се тренутно суочава, најстарији је македонски женски фудбалски клуб, освајач низа трофеја и признања, као и некадашњи учесник Лиге шампиона, а овим чином показао је да озбиљно мисли на своју спортску будућност и поседује свест да је спорт много више од резултата, доживљавајући га као инструмент за стварање бољег друштва. Подршку даљем развоју спорта, али и друштва одговорних активних грађана исказао је и градоначелник Велеса Марко Колев, наглашавајући да је град отворен за све иницијативе и активности које се реализују за добробит његових становника, посебно када је реч о деци и младима.

Концепт Животних шампиона у наредним годинама наставиће да се развија пре свега захваљујући подршци оствареној кроз програм ЕРАСМУС+ у области спорта, као и УЕФА фондације за децу, а све са интенцијом повећања броја земаља, спортских дисциплина, малишана и тренера који ће у будућности бити део истог.