Програмска директорка РЦМ у посети Барселониној фудбалској академији

Barcelona Fudbalska Akademina 01

Да је ФК Барселона “више од клуба” потврдио је и састанак који су у просторијама Барселонине фудбалске академије одржали Александра Кнежевић, програмска директорка Развојног центра за младе и координаторка концепта Животних шампиона и Жорди Араса, технички координатор Академије ФК Барселона.

Након упознавања на званичном кампу ФК Барселона у Србији током лета 2022. године, када су чланови конзорцијума представили присутним тренерима и малишанима вредности и принципе Животних шампиона, који се по много чему поклапају са начином рада и вредностима за које се од давнина залаже школа фудбала ФК Барселона, настављен је контакт и договорен наредни сусрет две стране.

Током разговора размењене су информације о два сродна концепта, а програмска директорка детаљније се упознала са методологијом и вредносним ставовима Барса академије, као водеће школе ФК Барселона намењене девојчицама и дечацима узраста од 6 до 18 година.

“Имајући у виду вишедеценијску традицију и резултате у раду са децом и младима, Академија ФК Барселона представља узор коме тежимо у даљем раду на развоју концепта Животних шампиона. Жеља нам је да њихово богато знање и искуство интегришемо и у методологију рада са децом и младима којом се тренутно бавимо, а која у први план ставља тренера као едукатора и педагога. С тим у вези, један од предлога који смо изнели током састанка био је да представници фудбалске академије присуствују камповима предвиђеним за 2023. преносећи у улози експерата своја знања тренерима који ће бити део овог изузетног образовно-спортског процеса”, изјавила је Александра Кнежевић по окончању разговора.

Такође, имајући у виду снагу и видљивост женске селекције ФК Барселона од најмлађих категорија, један од предлога односио се и на прикључење исте концепту, који ће од 2023. поред животних шампиона укључити и животне шампионке, промовишући женски спорт и јачајући положај великог броја девојчица и девојака у фудбалу.

Жорди Араса показао је велику заинтересованост за изнете предлоге, те ће две стране у наредном периоду приступити даљим договорима како би се испитали модалитети за реализацију истих у 2023. години. Током наредне године очекује се значајно ширење концепта Животних шампиона, пре свега захваљујући подршци обезбеђеној кроз ЕРАСМУС+ програм Европске уније и УЕФА фондацију за децу.