Прва генерација од 150 „животних шампиона“ испраћена са Златибора

Razvojni Centar Za Mlade Zivotni Sampioni Kamp 2

Регион је добио првих 150 „животних шампиона“ који су похађали истоимени спортско-едукативни камп на Златибору. Фудбалери млађих категорија београдског Графичара, добојске Слоге, сарајевског Жељезничара, битољског Пелистера, Горице и Марибора, уз 30 тренера, су четири дана на Златибору учили о животним вредностима, тренирали, повезивали се и стекли другаре за цео живот.

Атмосферу и значај кампа најбоље описује молба малишана да следеће овакво окупљање траје најмање седам дана. Оно што камп „Животни шампиони“ чини посебним је то што спортске екипе на путовањима први пут нису имале обавезу такмичења или класичних припрема, велики део програма био је посвећен образовању, и на крају су сви били – победници.

„Млади спортисти су на путовањима са кубовима навикли или да тренирају или да се такмиче. Овог пута то није био случај. Потрудили смо се да припремимо разноврстан садржај којим смо обухватили образовање, тренинг и забаву. Мали фудбалери упознали су се са методама неформалног образовања, учили о важним животним темама као што су здравље, екологија, толеранција и недискриминација, и због чега су оне важне. Фудбалски тренери, професори факултета за физичко васпитање и експерти из области људских права, пружили су им све неопходне информације како би израсли у добре и квалитетне људе. Направили смо репрезентацију животних шампиона која тренутно броји 150 чланова, а тек смо почели. Ова прича ће расти и за то нам је потребна подршка целог друштва“, истакла је испред организатора кампа програмска директорка Развојног центра за младе и креаторка идеје Александра Кнежевић.

Камп је део пројекта „Заједно за здравију и сигурнију заједницу“ подржаног од стране Ерасмус+ програма Европске уније, чији је медијски партнер ТВ Арена спорт. Циљ кампа је био да допринесе не само стицању нових знања и подстицању регионалне сарадње, солидарности и фер плеја, већ и да као бесплатна активност омогући да га похађају и она деца и малишани којима финансијске прилике то не би дозвољавале. Сви учесници добили су на поклон по комплет опреме, а свака екипа по фудбалску лопту. Спонзори кампа су Енергизе, Општина Чајетина, Туристичко-рекреативни комплекс Златибор, Вода Врњци и Хелл Енергy.

Координатор пројекта је Развојни центар за младе из Београда, а конзорцијум окупља партнере из омладинског, образовног и спортског сектора из Србије, Северне Македоније, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине и Турске.

Амбасадори пројекта су најбољи стрелац Србије Александар Митровић, капитен фудбалера БиХ и амбасадор УНИЦЕФ Един Џеко, као и капитен репрезентације Северне Македоније Горан Пандев.