Тренери стицали нова знања и вештине за стварање животних шампиона

Razvojni Centar Za Mlade Fudbal Erasmus Zivotni Sampioni 8

Посебна компонента 4-дневног регионалног кампа одржаног 24-27. јуна на Златибору била је обука тренера млађих категорија из 6 укључених фудбалских клубова. Иста је имала за циљ унапређење знања и вештина тренера за увођење нових тема и методолошког приступа у раду са децом и младима, како би се фокус са стварања спортских пребацио на стварање животних шампиона.

Поздрављајући присутне, пројектна координаторка Александра Кнежевић поносно је истакла да су поред обуке за тренере обезбеђена додатна средства за организацију регионалног кампа за 150 малишана, чиме је пројекат добио своју додатну вредност, а тренери могућност да стечено знање и вештине примене у пракси, у директном теренском раду са присутном децом и младима.

Интерактивна и динамична обука фокус је ставила на упознавање тренера са процесом израде, али и даље примене образовног модула, подстичући константну дискусију око тога шта су предности његовог коришћења у спортском раду са децом и младима.

Тренери су упознати са корацима у развоју новог образовног модула – анализом досадашњих истраживања; основним прикупљањем података (анкета и тестирање); обуком за тренере; праћење спровођења програма у пракси (како током кампа, тако и у локалној средини, тј. клубовима из којих тренери долазе; прикупљањем и анализом података након завршетка спровођења програма и евалуацијом прикупљених података.

Стручњаци који раде на развоју модула указали су да исти ставља фокус на методолошке и мотивационе стратегије, због чега су присутнима понуђене и две експертске интервенције од стране присутних универзитетских професора из Анкаре и Скопља, иначе стручњака из области спортске психологије и педагогије.

Како би на адекватан начин почели да примењују новостечена знања везана за образовни модул, током обуке предавачи су се бавили и комуникационим, презентационим и организационим вештинама присутних тренера. Указано је да ће иста бити коришћена на кампу, али и током 3 месеца активности у клубовима из којих долазе, да би први пресек и анализа били обављени на новом регионалном  кампу планираном за септембар на Палићу. По окончању евалуације, уследиће израда приручника и представљање новог образовног модула широј јавности.

Обављајући финалну евалуацију обуке, тренери су исказали задовољство подељеним информацијама и коришћеним приступом у раду, са надом да ће ово бити само једна у низу едукативних активности усмерених на подизање њихових капацитета за рад са децом и младима.

Обука за тренере део је пројекта “Заједно за здравију и сигурнију заједницу” који се реализује кроз ЕРАСМУС+ програм Европске уније у области спорта. Координатор је Развојни центар за младе из Београда, а конзорцијум окупља партнере из омладинског, образовног и спортског сектора из Србије, Северне Македоније, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине и Турске.