Промовишемо људска права кроз фудбал уз подршку ФАРЕ мреже

FARE Razvojni Centar Za Mlade 2

Развојни центар за младе биће део недеље “Људи фудбала” од 8. до 22. октобра и тако се и званично прикључити ФАРЕ покрету у борби против расизма и дискриминације.

Заједно са партнерима из света спорта организоваћемо регионалну онлајн конференцију која ће окупити 80 учесника из различитих фудбалских клубова, спортских удружења, националних савеза и организација цивилног друштва које се баве промоцијом људских права кроз спорт. Током конференције „Снаге и слабости спорта у време КОВИД-19“, присутни ће размењивати мишљења и искуства о негативном утицају пандемије на сектор спорта, али и начинима на који су се са истим борили, одржавајући социјалну кохезију, тимски дух и заједништво међу децом и младима.

Једна од тема у фокусу наше организације је улога спорта у друштвеном развоју и борба против негативних појава у спорту и кроз спорт, и веома смо поносни што је ФАРЕ препознао наше деловање у овој области и подржао нас као учесника недеље “Људи фудбала”. Тиме смо се придружили глобалној годишњој акцији током које се очекује да ће бити одржано 2 000 активности у више од 45 земаља света.

– Спорт је полигон за промоцију различитих позитивних вредности, посебно људских права, али тај потенцијал није довољно искоришћен. Негативне појаве су све чешће на теренима, те едукативна и педагошка улога тренера мора бити обновљена и оснажена. Стога се кроз разне акције и пројекте боримо да се ово и оствари, а недеља “Људи фудбала” је једна у низу, на шта смо веома поносни. Деца иду у школу зато што морају, а на спорт јер желе. То довољно говори о улози спорта и тренера у васпитању и едукацији деце и младих. Сви се морамо водити овом чињеницом и спорту вратити улогу коју је имао у промоцији правих вредности – изјавила је програмска директорка Развојног центра за младе Александра Кнежевић.