Потписан нови уговор у оквиру Ерасмус+ програма

RCM Erasmus+ Sport 1

Стављањем потписа на Уговор о гранту, Развојни центар за младе ушао је у иницијалне припреме за пројекат “Заједно за здравију и сигурнију заједницу” који ће стартовати 1.1.2021.

Кроз исти, фудбалски тренери ће стећи нова корисна знања за рад са децом и младима; деца ће путовати, дружити се и заједнички тренирати на регионалним камповима, упознајући се успут и са својим фудбалским идолима; клубови ће доћи до додатне опреме за малишане и несметан рад са омладинским секцијама.

Пројекат ће бити спроведен у партнерству актера из спортског, омладинског и образовног сектора (локални фудбалски клубови, омладинске организације и факултети за спорт и физичко образовање из Македоније, Турске и Румуније), кроз подршку ЕРАСМУС+ програма Европске уније. Обухвата 7 земаља: Србију, Босну и Херцеговину, Северну Македонију, Хрватску, Словенију, Румунију и Турску.

Општи циљ пројекта је да ревитализује образовну и педагошку улогу спорта (фудбала, у овом конкретном случају), користећи утицај који фудбалски тренери имају на децу и младе. Жеља нам је да развијемо, тестирамо и припремимо модул/програм за обуку тренера о томе како да користе тренинге и стални рад са децом и младима како би им кроз спорт приближили и друге теме од значаја за свакодневни живот. Овог пута смо се фокусирали на питања здравља и безбедности (како на индивидуалном, тако и на колективном нивоу, при чему посебно акцентујемо КОВИД-19), пошто је наше заједничко запажање да деца не знају много о овом важном сегменту живота.

Образовни сектор ће помоћи у развоју најприкладнијег формата за рад у облику новог модула за обуку тренера, омладински сектор ће помоћи у увођењу неформалног образовања (методе и приступ деци и младима) у спортским активностима, док ће укључени клубови тестирати развијени модел у сопственом окружењу (ФК Графичар, ФК Слога, ФК Горица, ФК Марибор и ФК Пелистер) и заједнички, на фудбалским камповима.

Пројекат ће обухватати низ различитих активности: истраживачки и стручни рад на развоју модула за обуку; обуку фудбалских тренера за усвајање развијеног модула; примену стечених знања у клубовима из којих долазе фудбалски тренери и на заједничким камповима, као и промотивну кампању која подвлачи образовну улогу спорта.

Верујући у значајну друштвену улогу фудбала, овог пута ставили смо га у контекст информисања деце и младих у спорту о актуелним здравственим и безбедносним ризицима, а циљ коме тежимо може се резимирати у 25 обучених фудбалских тренера, минимум 250 деце која ће проћи кроз активности и 50,000 људи из опште популације који ће доћи до релеватних информација кроз пратећу промотивну кампању.

Више информација следи.