Početak samostalnog delovanja „Održivih udruženja za jaku zajednicu“

Razvojni Centar Za Mlade Sajam Projektnih Ideja Raska (5)

„Sajam projektnih ideja“ na Gradskom trgu veliko je finale projekta „Održiva udruženja za jaku zajednicu“, ali i početak novog života organizacija koje su učestvovale, i to ne samo njih, nego i građana opštine Raška.

Posle devet meseci obuke, info-sesija po principu vršnjačke edukacije, mentorske podrške i intenzivne medijske kampanje, kompletirano je 12 projektnih predloga koji su predstavljeni na manifestaciji u Raški. Okupili su se učesnici/ce projekta, predstavnici/e matične i lokalnih samouprava iz obližnjih gradova, žitelji Raške, udruženja koja su učestvovala u projektu, kao i predstavnici donatora. Svi prisutni želeli su da čuju iskustva učesnika/ca i pronađu ideju koja ih inspiriše, bilo da učestvuju u istoj ili da je donatorski podrže.

„Proces nije bio lak, a dodatno ga je otežala situacija sa KOVID-19 pandemijom. Međutim, uprkos svim izazovima, zahvaljujući dobroj koordinaciji unutar tima, podršci donatora i odličnoj komunikaciji, spremnosti na prilagođavanje učesnika/ca, verujemo da smo uspeli u nameri da stvorimo održiva udruženja za jaku zajednicu. Sada ne samo da imamo 12 kompletnih projektnih predloga, nego smo za mnoge od njih već pronašli donatore. Pritom, naša udruženja znaju i kako pravilno da vode sopstvene organizacije, jer smo sa njima nesebično podelili iskustvo koje smo mi sami stekli tokom dugogodišnjeg rada“, izjavila je programska direktorka Razvojnog centra za mlade i projektna koordinatorka Aleksandra Knežević.

Tokom proteklih devet meseci kroz projekat su prošla 92 direktna korisnika/ce, od kojih je 24 iz 12 udruženja učestvovalo u obuci, a potom prenosilo znanje kolegama iz organizacija kroz 12 info-sesija. Uz mentorsku podršku, oni su radili na razvijanju i kompletiranju 12 projektnih predloga iz oblasti ekologije, obrazovanja, sporta i kulture, kojima će moći da apliciraju kod različitih donatora, u skladu sa poljem delovanja. Takođe, celokupan rad i delovanje predstavljeni su široj javnosti i tako je više od 100.000 ljudi saznalo za projekat, njegove rezultate i poruke.

Projekat „Održiva udruženja za jaku zajednicu“ sprovodio je Razvojni centar za mlade u partnerstvu sa Dečjim savezom Opštine Raška. Inicijativa je deo šireg projekta „Platforma za odgovorno upravljanje javnim finansijama“, koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a finansira Vlada Švedske.