Овог викенда неко се одлучио за провод, а неко за рад са синдикатима – за јачи синдикални покрет Балкана

20220910 091300

Да викенди могу бити испуњени позитивном енергијом и добрим идејама и када су радни, показала је програмска координаторка Александра Кнежевић, која је у периоду 9-11. септембра боравила у Црној Гори, у паралелним активностима са Синдикатом запослених у комунално-стамбеној делатности Србије (Будва) и Синдикатом управе и правосуђа Црне Горе (Котор).

Присуство Комуналној олимпијади, 27. по реду најмасовнијим спортским играма региона са преко 1,700 учесника искористила је и за исказивање јасне спремности и подршке за даљу сарадњу, као и најаву почетка планирања заједничких активности за 2023. годину.

“Са руководством синдиката – домаћина, делим визију модерне реформисане комунално-стамбене делатности, као једне од најважнијих грана за несметано дневно функционисање свакога од нас, и зато ми је жеља да својим знањем и искуством у области пројектног менаџмента допринесем повећању обима активности овог синдиката, пре свега кроз коришћење доступних регионалних и међународних фондова. У претходном периоду били смо посвећени изградњи интерних капацитета, а сада је идеалан тренутак да почнемо и са практичном применом стечених знања”, ставови су Александре Кнежевић по питању даље сарадње са Синдикатом комунално-стамбене делатности Србије.

У наставку, одржала је и интензивну информативну сесију за припрему пројеката и управљање пројектним циклусом за чланове Синдиката управе и правосуђа Црне Горе заинтересоване да се баве овом облашћу, упознајући их са основним појмовима из пројектног света, али и потенцијалним изворима финансирања пројектних активности.

“Синдикати представљају значајну карику друштвеног активизма и један од последњих стабилних бедема заштите позиције и права радника. Стога је обавеза сваког од нас да са активистима вољним да се ангажују поделимо знање, информације, савете; утичемо на константно јачање њихових капацитета; учинимо њихов труд видљивијим у заједници и препознатијим и поштованијим међу доносиоцима одлука”, поделила је са присутнима током обуке Александра Кнежевић.

Интензивирање активности са синдикатима из региона посебно је значајно имајући у виду да је за планове за 2023/24. годину добијена подршка са европског нивоа, што ће, надамо се, у великој мери утицати и на промену имиџа синдиката међу младима, као једној од потенцијалних реформских снага синдикалног покрета. Више информација следи.