Млади о утисцима из Грчке

Mladi Grcka 2022 04

Активности пројекта “Еколошка мобилност подизањем свести о промени наше Земље – ЗАГРЉАЈ” (Environmental Mobility By Raising Awareness on Changing our Earth – EMBRACE) настављене су у Грчкој, а Развојни центар за младе представљала је петочлана делегација.

Поред њих, у овој активности учестовало је више од 30 младих људи из 7 различитих земаља: Србије, Грчке, Италије, Француске, Перуа, Вијетнама и Индије. Млади су боравили на полуострву Халкидики, у историјском градићу Арнеја.

Арнеја је град који се налази на око 70 километара од Солуна и броји 7,000 становника. Окружена је планинама, шумама и ливадама, те представља оазу здравог и чистог ваздуха, а кажу да у њој живи највећи број стогодишњака у Грчкој. Због одлично очуване традиционалне архитектуре, градић је од Министарства културе проглашен историјским местом и традиционалним насељем. Арнеја је позната и по производњи врло квалитетног меда који из године у годину осваја награде где год да се појави. Постоји велики број продавница у којима можете пробати и купити награђивани мед од памука, кестена, цвета наранџе, али и стандардни боров, ливадски или шумски.

Имајући у виду живописност града, једна од активости коју су учесници имали била је истраживање Арнеје, чиме су добили прилику да се упознају са традицијом, животом, становништвом и културом места у коме су били смештени. Гости су уживали у прелепој природи, добрим и љубазним домаћинима, као и мирном начину живота овог места.

Поред тога, током свакодневних састанака дискутовало се о важним темама из области екологије и заштите животне средине – како спречити глобално загревање, загађење ваздуха и емисију штетних гасова у атмосферу, о заштити воде, о заштити животиња, глади у свету, медицинском отпаду, рударству, али и о многим другим темама важним за очување планете Земље. Бројне радионице које су имале за циљ проширење знања учесника о самом поступку рециклаже, о употреби папира и његовом начину прављења, такође су биле саставни део сваког састанка и разговора.

Омладинске размене и пројекти попут овог за циљ имају подизање свести о глобалним проблемима, али пре свега – окупљање младих људи како би кроз едукативне програме проширили видике и стекли нова познанства и пријатељства. Иза нас је седам дана целодневних радионица, различитих задатака, пуно приче, смеха и размене искустава. Преко тридесет учесника из свих крајева света утицали су на упознавање са најразличитијим културама и обичајима, као и дегустацију националних специјалитета. Такође, најразличитије активности допринеле су да сваки учесник пронађе своје место у овом пројекту и из њега изађе са много више искуства, оснажен и уверен да мења свет око себе.

Посета је реализована у периоду од 2. до 9. августа, а пројекат EMBRACE, чији је координатор удружење УСБ из Грчке, реализује се уз подршку ERASMUS+ програма у омладинском пољу у периоду 2021-2023. година.