„Одржива удружења за јаку заједницу“: локални цивилни сектор за добробит свих грађана Рашке

Razvojni Centar Za Mlade Decji Savez Opstine Raska UNDP Projekat 2

Иницијалним састанком у Рашки званично је почео пројекат „Одржива удружења за јаку заједницу“ чији је циљ јачање капацитета цивилног сектора на територији ове општине. Партнери и чланови пројектног тима у проширеном саставу окупили су се како би детаљно поделили задатке и прецизирали даље кораке, од којих је први иницијални тренинг за 24 члана/ице из 12 удружења грађана са територије општине Рашка.

Пројекат ће трајати до јула 2021. и фокусираће се на оспособљавање заинтересованих организација да учествују у локалним процесима од значаја, креирају различите услуге за циљне групе којима су посвећени и повлаче средства из националних, регионалних и међународних извор.

Подељен је у неколико фаза, од којих је прва посвећена преносу знања и информација о томе како осигурати одрживост организација цивилног друштва, од дневног пословања до припреме пројектних предлога заснованих на идејама чланова и потребама циљних група, али и како допринети већој видљивости онога што организације ураде. На четири предвиђена модула, изабрани полазници учиће, стицаће практична знања и добити корисне савете који би требало да им олакшају даљи рад у цивилном сектору.

У наставку, очекивање је да полазници и сами пренесу даље стечено знање колегама/иницама у организацијама из којих долазе, али и да на бази наученог, уз дневну менторску подршку, започну рад на уобличавању неке од актуелних идеја у пројектни предлог који би номиновали за добијање подршке.

Све идеје у форми пројектних предлога биће представљене на завршном догађају, Сајму пројектних идеја, како потенцијалним донаторима и другим актерима од значаја, тако и колегама из цивилног сектора и широј јавности.

Настојаћемо да неке од њих, које у најбољој мери буду рефлектовале потребе грађана Рашке, пронађу свој пут до потребне подршке, чиме ће бити дат допринос унапређењу квалитета живота различитих категорија становништва, кроз нове услуге и активности за грађане/ке из ове општине.

На дугорочном нивоу, подижући капацитете локалних организација цивилног друштва, циљ нам је да укажемо на значај партнерства између организација и локалних самоуправа, али и важну улогу коју организације могу имати у детектовању и решавању потреба и изазова локалне заједнице.

Пројекат „Одржива удружења за јаку заједницу“ спроводи Развојни центар за младе у партнерству са Дечјим савезом општине Рашка. Иницијатива је део ширег пројекта „Платформа за одговорно управљање јавним финансијама“ који спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП), а финансира Влада Шведске.