Одржана промоција брошуре “Инструмент грађанског питања – твоје право да знаш“

Raska Promocija Brosure

У среду 5. јула 2017. године у Рашки одржано је званично представљање брошуре у којој су обједињени сви закључци и препоруке са пројекта „Инструмент грађанског питања-твоје право да знаш“, који је у периоду март-јун 2017. реализовао Развојни центар за младе уз подршку Европске омладинске фондације Савета Европе.

Брошура нуди анализу стања у области учешћа младих у јавном и политичком животу заједнице кроз анализу случаја у 12 локалних заједница и препоруке за даље поступање како би се унапредили учешће и активизам младих.

Представљање брошуре, коме су присуствовали учесници пројекта и чланови експертског тима, али и представници локалне самоуправе општине Рашка, различитих локалних институција и организација, канцеларије за младе, медија, али и сами млади из ове општине, званично је отворила Данијела Матовић, координаторка Канцеларије за младе и млада одборница Скупштине општина Рашка.

Након тога, присутнима су се обратили експерти Александра Кнежевић и Владимир Митровић, који су изнели препоруке и закључке из брошуре, као увод у панел дискусију „Учешће младих у животу локалне заједнице“. Током панел дискусије, четири полазника пројекта поделила су своје искуство о изазовима са којима се суочавају млади на локалу, предлозима како да се исти превазиђу, уједно делећи са присутнима мотивационе поруке о томе зашто је заправо важно да млади буду активни на локалу.

Отворена су питања колико су млади заступљени у локалним скупштинама и другим институцијама на локалном ниво; који је степен заинтересованости младих за учешће у различитим процесима од значаја на локалу; како млади посматрају изборе и верују ли у могућност властитог утицаја на процесе у средини у којој живе; зашто се формирају женске парламентарне мреже, али омладинских мрежа нема, као и низ других.

Подсећамо, пројекат је фокусиран на повезивање младих људи са локалним институцијама (пре свега, локалним скупштинама као највишим представничким телима), указујући им детаљно како систем функционише, а све зарад тога да би постали активни појединци у друштву. Млади полазници учили су о изборном процесу, успостављању и одржавању контакта са изабраним представницима, могућностима утицаја на институције како би у већој мери одговориле на потребе и приоритете грађана, пре свега младих људи, те испитивали тренутно стање по питању учешћа младих у јавном и политичком животу локалне заједнице.

Пројекат „Инструмент грађанског питања-твоје право да знаш“ је обухватио сет различитих интерактивних и динамичних активности: иницијални четвородневни тренинг за 24 полазника; посете локалним скуштинама од стране полазника у циљу повезивања теорије и праксе; вршњачке радионице у местима из којих полазници долазе; посету Скупштини Града Новог Сада, као и Скупштини АП Војводине; израду прилога за завршну брошуру, а осмочлана делегација обишла је Сарајево и била у прилици да прошири знање и информације о представничким системима, упознајући се са радом институција и организација за младе Босне и Херцеговине.

Представља уводни корак у низу активности које Развојни центар за младе планира да са партнерима – удружењем Интермедиа из Блаца и ЦИВИТАС из Трстеника покрене на националном и регионалном нивоу на тему активнијег учешћа младих у животу локалне заједнице.

Локални медији о промоцији брошуре (портал Brus online)