Одржан 2. састанак конзорцијума на пројекту „Права у раду, рад на правима“

Erasmus+ Prava U Radu 2

Партнери на пројекту „Права у раду, рад на правима“ окупили су се 8. априла други пут како би заједнички анализирали резултате добијене кроз национална истраживања базирана на упитнику „Да ли сте упознати са Вашим радним правима“, те детаљно размотрили наредне пројектне активности.

Упитнике су попуњавали млади до 35 година старости запослени у јавној управи, и прикупљено је више од 1000 одговора из Србије, Црне Горе, Македоније, Босне и Херцеговине и Словачке – поделила је са присутнима Кристина Смољановић, чланица пројектног тима и истраживачица Центра за напредне студије Југоисточне Европе Универзитета у Ријеци, у чијој је надлежности била анализа прикупљеног материјала. Сви национални извештаји, али и регионални пресек објављени су на званичној страници пројекта и садрже низ значајних и занимљивих налаза, који ће у великој мери одредити даље деловање синдиката када су млади запослени у питању.

У наставку састанка, присутни су разменили идеје по питању визуелног идентитета и централних порука промотивне кампање усмерене на скретање пажње јавности на значај поштовања и промоције права младих у радном окружењу, уз очекивање да ће иста бити лансирана почетком маја 2019.

Такође, било је речи о тренингу будућих едукатора за људска права у радном окружењу, те је након конструктивне дискусије договорено да ће исти бити организован 20-25. маја у Братислави, Словачка, а присутни су се усагласили и око иницијалне агенде и тренерског тима који ће полазнике квалитетно провести кроз процес стицања преко потребних знања и вештина за деловање у улози вршњачких едукатора.

„Партнери су поносни на чињеницу да су захваљујући посвећености и адекватно постављеним активностима у претходна два месеца коначно дошли до конкретних података са терена по питању степена информисаности младих о сопственим правима у радном окружењу, и са великим ентузијазмом спремају се да искористе исте као основ за своје даље деловање са младима и за младе“, изјавила је на крају састанка програмска директорка Развојног центра за младе, Александра Кнежевић.