Након прикључивања три прволигаша из региона, одржан финални састанак пројектног тима

Sastanak Projektnog Tima Bgd 01

Партнери који су своју сарадњу озваничили потписивањем Меморандума о разумевању, те приступили заједничким иницијативама и изради пројектних идеја усмерених пре свега на борбу против негативних појава у спорту и кроз спорт, састали су се данас у Београду како би финализовали припрему пројекта за Ерасмус+ отворени позив у области спорта.

Иницијатива која је обухватила 6 земаља, представнике омладинског, образовног и спортског сектора, од чега 11 истакнутих фудбалских клубова, фокус ставља на ширење позитивних вредности кроз фудбал, као једну од најмасовнијих и најпраћенијих спортских дисциплина на свету. Верујући у значај исте, партнери су о даљим намерама обавестили EPAS (European Partial Agreement on Sport) Савета Европе, те председника и различите структуре унутар UEFA, имајући у виду да је пројектни предлог између осталог и у линији са Споразумом о сарадњи који су 2018. године потписали управо UEFA и Савет Европе, заговарајући етику у спорту, те промовисање и заштиту људских права у спорту и кроз спорт.

„Подршка и спремност различитих актера да буду део овог процеса гарантују нам да смо на правом путу. Разради идеје приступили смо свеобухватно, уз редовне консултације и састанке са партнерима, како би се глас сваког од њих уважио, и посебно смо поносни што су нам се од последњег састанка у намерама придружили и ХНК Горица из Хрватске, ФК Жељезничар из Сарајева, Босна и Херцеговина и ФК Марибор из Словеније, препознајући ову идеју као друштвено значајну. Додатно, у конзорцијуму су нам и један женски фудбалски клуб, ромско спортско друштво, те клуб из мултинационалне и мултиетничке средине, јер вођени принципом „ништа о њима без њих“, не желимо да разговарамо о различитим облицима дискриминације у спорту без оних који су истом у највећој мери погођени“, изјавила је програмска директорка Развојног центра за младе, Александра Кнежевић.

Спорт је моћан канал у преношењу позитивних друштвених порука и промоцији позитивних друштвених вредности и наш је задатак да истакнемо оно најбоље у њему, полазећи од потребних едукација спортских радника, а пре свега тренера који су у дневном контакту са децом и младима. Верујемо да спорт може да донесе ширењу толеранције и разумевања ако се његов немерљиви утицај правилно користи, једногласни су у поруци актери данашњег састанка.